Diverse

Adio şcoli cu wc-ul în curtea şcolii. 126 de şcoli primesc bani de la Guvern pentru modernizarea toaletelor

Adio şcoli cu wc-ul în curtea şcolii. 126 de şcoli primesc bani de la Guvern pentru modernizarea toaletelor

O banală toaletă în incinta școlii și accesul la apă curentă al elevilor este o condiție de bază în orice țară civilizată. Nu și în România. De 30 de ani, în ţara noastră, în fiecare toamnă, la începerea anului şcolar, subiectul principal este wc-ului din curtea şcolii.

Adio şcoli cu wc-ul în curtea şcolii. 126 de şcoli primesc bani de la Guvern pentru modernizarea toaletelor

O problemă aflată de multă vreme în atenţia publică pare că îşi găseşte rezolvare, a anunţat astăzi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunţat că un număr de 126 de şcoli în care învaţă 18.340 de elevi vor primi finanţare din partea Guvernului pentru a elimina problema grupurilor sanitare neconforme.

„Prin finanţarea alocată astăzi de către Guvern, 126 de şcoli nominalizate vor primi finanţare pentru a elimina problema grupurilor sanitare neconforme. 126 de şcoli în care învaţă 18.340 de elevi. Numărul mediu de elevi pe şcoală este de 145, deci este vorba de şcoli mici. În cazul în care autorităţile locale vor avea de îndată, după aprobarea hotărârii de Guvern, în bugete, aceste sume, este vorba de o sumă medie de 85 de mii de lei per şcoală doar pentru a asigura conformitatea cu normele sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branşamente la apă potabilă şi canalizare, acestea provin din bugetul autorităţilor locale”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, potrivit ministrului, dacă autorităţile locale vor utiliza suma pusă la dispoziţie de guvern, vor mai rămâne doar 199 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme, niciuna cu personalitate juridică.

Autoritățile locale trebuie să învețe să utilizeze banii

„Dacă aceasta sumă va fi folosită, la finalul acestui an vom mai avea în România doar 199 de şcoli, nicio şcoală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri, pentru o bună parte din ele având viabilitate redusă, s-a decis deja comasarea cu alte structuri. Deci în acest fel, dacă autorităţile locale vor utiliza suma pusă la dispoziţie de Guvern, vom elimina în scurt timp total această problema care trenează de mult timp în sistemul de educaţie românesc”, a precizat ministrul Educaţiei.

La începutul anului, Sorin Cîmpeanu declara că în 2021, Guvernul a alocat suma de 17,742 de milioane de lei pentru modernizarea toaletelor, însă autoritățile locale (primăriile și consiliile județene) au accesat doar circa 6,5 milioane lei. Diferența, la finalul anului, s-a întors la bugetul de stat. Cîmpeanu a catalogat drept „o problemă cronică, care ţine de întreaga comunitate” situaţia şcolilor care încă au toalete în curte.