Lifestyle

Adopțiile sunt încurajate. Se mărește durata concediului de acomodare

Adopțiile sunt încurajate. Se mărește durata concediului de acomodare

Miercuri, 14 decembrie 2022, senatorii au adoptat un proiect de lege care vizează completarea legii 273 din 2004 privind procedura adopţiei. E o veste extraordinară pentru cei care vor să adopte copii, întrucât vor putea să beneficieze de un concediu de acomodare de maxim doi ani. Proiectul a fost inițiat de parlamentari PNL și susținut de USR și minorități.

În perioada concediului de acomodare se va primi și o indemnizație lunară

”Adopţiile trebuie încurajate, pentru că avem zeci de mii de copii instituţionalizaţi în România. Avem ocazia să votăm o iniţiativă foarte bună, care va acorda tratament egal părinţilor care adoptă copii. Momentan, avem undeva la 600 de familii anual”, a precizat senatorul USR Irineu Darău. Potrivit noii legi, concediul de acomodare include și perioada încredințării copilului pentru a fi adoptat, dar și o indemnizație lunară.

”La baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor”, se arată în expunerea de motive.

Cine are dreptul la concediul de acomodare

Potrivit informațiilor oferite de avocatnet.ro, la concediul de acomodare au dreptul persoanele cu venituri supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora. Sau din activităţi independente, drepturi de autor sau activităţi agricole.

Cât privește valoarea indemnizației lunare acordate, aceasta “este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției și nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, în timp ce cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei”.