Social

Adrian Marinescu avertizează: ”Va trebui făcută o monitorizare și dacă apar mutații care pot schimba datele problemei și vaccinul va trebui modificat”

Adrian Marinescu avertizează: ”Va trebui făcută o monitorizare și dacă apar mutații care pot schimba datele problemei și vaccinul va trebui modificat”

Medicul infecționist la Institutul Matei Balș din București, Adrian Marinescu a spus că numărul cazurilor noi de coronavirus se află ”într-un echilibru fragil”, în prezent, în țara noastră.

Medicul Adrian Marinescu a precizat că numărul cazurilor de coronavirus este unul ”rezonabil”, în comparație cu alte țări din Europa.

”Suntem acum într-un echilibru fragil, pe o gheață subțire, dar ce s-a întâmplat în ultimele săptămân. Chiar dacă luăm în calcul că s-a testat mai puțin, totuși avem un număr rezonabil de infectări în raport cu ce se întâmplă în alte locuri din Europa, nu spun peste tot”, a spus doctorul Adrian Marinescu.

Situația epidemiologică e influențată și de condițiile meteorologice, a mai precizat medicul infecționist de la Institutul Matei Balș din București.

”Când e mai frig, e clar că virusului îi convine și că, din păcate, așa cum se întâmplă și cu virusurile gripale, și pentru SARS-CoV-2 este un risc mai mare să crescă numărul de infectări. Numai că mai sunt mulți alți factori”, a anunțat medicul infecționist.

Campania de vaccinare trebuie gândită pe o perioadă limitată de timp

Adrian Marinescu avertizează că, din cauza că virusul poate suferii mutații, campania de vaccinare trebuie gândită pe o perioadă limitată de timp.

”Mereu când facem o campanie de vaccinare trebuie s-o gândim într-un interval finit de timp, exact cum se întâmplă când facem campania de vaccinare antigripală. Nimeni nu poate spune ce va fi peste șase luni. Va trebui făcută o monitorizare și dacă apar mutații care pot schimba datele problemei și vaccinul va trebui modificat”, a menționat Adrian Marinescu.

”Când se face un vaccin și se fac toate testele necesare se iau în calcul posibile mutații care pot să apară, adică se merge pe o variantă cât se poate de flexibilă. Trebuie făcută o monitorizare pe lunile următoare, să vedem cum evoluează. Pot apărea și mutații, nu acum. Acum lucrurile sunt sigure”, a conchis Adrian Marinescu, potrivit B1.