Social

Adrian Marinescu: ”Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații”

Adrian Marinescu: ”Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații”

Medicul infecționist de la Institutul Matei Balș din Capitală, Adrian Marinescu, a explicat de ce nu afectează eficacitatea vaccinului anti-COVID, tulpina britanică. Tot el a spus că se pot vaccina asimptomaticii, în timp ce persoanele bonave trebuie să amâne vaccinarea.

Din fericire, mutațiile din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea

”Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul. Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu marți, la Digi24.

Adrian Marinescu a mai precizat că autoritățile supraveghează permanent aceste evoluții, iar lucrurile se pot schimba.

„Exact ce se întâmplă acum cu vaccinul Moderna – în momentul în care va fi nevoie se va face o updatare, o modificare astfel încât să corespundă”, a mai precizat medicul.

Medicul infecționist a spus că vaccinul oferă o imunitate de șase luni, din datele actuale, dar monitorizarea celor vaccinați continuă.

Facem diferența între infectare și boală

Medicul infecționist, Adrian Marinescu a ținut să precizeze, în privința imunizării, că persoanele bolnave nu se vaccinează, făcând distincția între simptomatici și asimptomatici.

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptimatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e voba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin. Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a afirmat Adrian Marinescu, precizând totodată că nu este nevoie de testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de vaccinare – lucru care ar îngreuna mult procesul, informează Digi24.