Social

Adrian Streinu-Cercel, trage un semnal de alarmă: Vă informez că avem în circulație patru tulpini de SARS-CoV-2

Adrian Streinu-Cercel, trage un semnal de alarmă: Vă informez că avem în circulație patru tulpini de SARS-CoV-2

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel a mărturisit că în acest moment, în România, există patru tulpini de coronavirus. Medicul este de părere că presiunea este foarte mare pe sistemul medical și pe cel de învățământ.

„Aș dori să vă informez că avem în circulație patru tulpini de SARS-CoV-2: cea sălbatică inițială, cea britanică, cea din Africa de Sud și cea din Brazilia. În momentul de față, 70% dintre persoanele care se îmbolnăvesc au tulpina britanică. O fi risc, n-o fi risc, nu știu.

Văd că se vorbește cu intensitate maximă de sporurile doctorilor și ale cadrelor didactice și dacă putem să le dăm ceva în plus în această perioadă, din punct de vedere al riscului la care sunt supuși. Și era vorba de 2.000 de lei pentru cadre didactice și 1.500 pentru personalul nedidactic și auxiliar. O fi bine, n-o fi bine, nu știu.

Însă, ce vreau să vă spun este că tensiunea în aceste două sisteme, sistemul de învățământ și sistemul sanitar, este foarte mare și, ca atare, nu cred că este momentul să ne jucăm de-a sporurile și de a da ceva bani pentru risc”, a afirmat Streinu-Cercel, în plenul Senatului, potrivit Gândul.

Raed Arafat, despre planurile autorităților în privința sărbătorilor pascale

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a vorbit despre planurile autorităților în privința sărbătorilor pascale. Acesta a mărturisit că în acest moment, nu există o măsură care i-ar împiedica pe români să participe la slujba de Înviere.

„Cred că toată lumea a auzit ce a zis și președintele, și știu că și premierul a zis, că intenția este ca de Paște lumea să meargă la Înviere și să nu fie restricții în acest sens. Dar, concluzii nu sunt trase exact, cum va fi, ce va fi, pentru că urmează discuții și întâlniri între toți reprezentanții cultelor și bineînțeles la nivel guvernamental va fi prim-ministrul, voi participa și eu.

Concluziile vor fi trase după aceste discuții și, cu siguranță, le va anunța domnul prim-ministru. În acest mod se va lucra în următoarele două zile. Sunt convins că se va clarifica situația, iar cei care încearcă să pornească în oameni ideea că nu li se va permite, nu va fi posibil și încep de acum, când mai este o lună, cu astfel de știri false în final trebuie lăsați la o parte și așteptate comunicările oficiale care ies din partea autorităților”, a spus Raed Arafat, în emisiunea „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor, potrivit Antena 3.