Info Actual > Social > Aeroportul din Kabul. Focuri de armă înspre avion
Social

Aeroportul din Kabul. Focuri de armă înspre avion

Aeroportul din Kabul. Focuri de armă înspre avion

În direcţia unui avion militar italian care decola de la Kabul, au fost trase, joi, focuri de armă, a declarat o sursă din Ministerul italian al Apărării, anunță Agerpres. Conform acestei surse, avionul nu a fost avariat.

La bordul avionului se afla și un jurnalist italian care a declarat că la bordul acestuia se aflau circa 100 de civili afgani. Jurnalistul a confirmat că s-a tras asupra aeronavei după decolare.

După ce Statele Unite au avertizat asupra iminenţei unui atac terorist asupra aeroportului, statele implicate în operaţiunile de evacuare de la Kabul se grăbesc să efectueze ultimele zboruri.  Pe aeroportul Hamid Karzai se mai află încă mii de afgani care încearcă să-şi părăsească ţară ajunsă sub controlul talibanilor.

Germania şi Canada sunt ultimele ţări care au anunţat că din cauza deteriorării situaţiei de securitate încetează zborurile de evacuare de la Kabul. Anunţuri similare au fost făcute anterior din partea altor state, printre care Franţa, Belgia sau Olanda.

Germania a anunţat deja că, odată cu încheierea acestei faze a evacuărilor urgente, se va axa pe o fază a doua a evacuărilor. A doua fază, spun germanii, va fi de o natură mai diplomatică.

Joe Biden şi-a confirmat intenţia de a retrage complet aceste trupe până pe 31 august

În pofida presiunii a mai multor aliaţi de a continua operaţiunile de evacuare şi după această dată, preşedintele Joe Biden şi-a confirmat intenţia de a retrage complet aceste trupe până pe 31 august.      Aeroportul din Kabul este controlat de ultimele trupe americane rămase în Afganistan, dar, este haos total.

Conform din oficialilor din Washington, de pe 15 august, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului, circa 95.700 de persoane, cetăţeni străini şi afgani, au fost evacuate de Statele Unite şi de partenerii lor cu zboruri de pe aeroportul din Kabul. Dintre acestea, circa 40.000 au aterizat în Qatar şi circa 28.000 în Emiratele Arabe Unite (EAU). Aceste aeroporturi au fost folosite ca puncte de tranzit către destinaţiile lor finale, majoritatea afganilor ajungând în ţările occidentale.