Actual

Aeroportul Internațional Braşov – Ghimbav a fost inaugurat joi, printr-o cursă TAROM plină de oficiali și pilotată de fiul lui Dumitru Prunariu

Aeroportul Internațional Braşov - Ghimbav a fost inaugurat joi, 15 iunie; foto: europafm.ro
sursa foto: Romaero.ro

Joi, 15 iunie, a fost o zi istorică pentru aviația din România, după ce s-a desfășurat prima cursă pe Aeroportul Internațional Braşov-Ghimbav, primul construit de la zero la nivel național în ultimii 50 de ani.

Astfel, un avion TAROM, prima companie aeriană din istoria României, având la bord mai multe oficialităţi şi pilotat de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu a călătorit de la București la Brașov, marcând un moment cu adevărat istoric.

Dotări de ultimă generație pentru cel mai nou aeroport al României

Prima cursă care aterizat pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost, după cum era și normal, un avion TAROM având la bord mai multe oficialităţi printre care fostul premier Nicolae Ciucă sau actualul ministru al  Dezvoltării și fost președinte CJ Brașov, Adrian Veștea. Acesta a fost pilotat de Dumitru-Dorin Prunariu, fiul cunoscutului cosmonaut român.

Conform informațiilor, noua aerogară este dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. Echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligaţi să scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână. Aeroportul beneficiază de controlul la distanţă al zborurilor. Cursa inaugurală, dar şi celelalte curse care vor decola şi ateriza în Braşov sunt dirijate de la 400 de km distanţă, din Centrul ROMATSA Arad.

”La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Personalităţi ale vieţii politico-sociale din ţara noastră, de la preşedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii şi Franţei şi alţi oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG”, a transmis președintele CJ Braşov Adrian Veştea, ministru desemnat al Dezvoltării.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Braşov.

Adrian Veștea, prezent la eveniment

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi ministru desemnat al Dezvolării, cel de numele căruia se leagă această realizare remarcabilă a judeţului Braşov, a fost şi el prezent în aeronava TAROM.

”Cursa de inaugurare a primului aeroport din Braşov a fost efectuată cu o aeronavă charter TAROM, marcând astfel această premieră într-o manieră simbolică: prima companie aeriană din istoria României deschide primul aeroport internaţional din istoria Braşovului”, a anunțat compania TAROM în urma efectuării primului zbor cu destinaţia Aeroportului Internaţional Braşov.

”Întreaga echipă TAROM este onorată de efectuarea zborului inaugural pe Aeroportul Internaţional Braşov. Am răspuns la această invitaţie pentru că este firesc ca primul aeroport din istoria Braşovului şi primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani să fie inaugurat de prima companie aeriană din istoria României”, a spus și Monica Cramer, Director Comercial al operatorului naţional de transport aerian.

Compania TAROM, în calitate de operator naţional pentru servicii de transport aerian a inaugurat practic toate aeroporturile interne, construite în ultima jumătate de secol. Mai mult decât atât, evoluţia acestora a fost strâns legată de evoluţia companiei naţionale, care se apropie de 70 de ani de istorie.

”Mesajul întregii echipe TAROM pentru Aeroportul Internaţional Braşov este că le dorim o perioadă cât mai scurtă de maturizare şi suntem convinşi că are potenţialul de a deveni o destinaţie importantă din reţeaua de rute româneşti”, potrivit unui comunicat al Tarom.

Noua aerogară este în top trei cele mai moderne aeroporturi din România, fiind dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligaţi să scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână.

Turn de control virtual pe Aeroportul Internațional Brașov

De asemenea, aeroportul beneficiază de controlul la distanţă al zborurilor. Cursa inaugurală, dar şi celelalte curse care vor decola şi ateriza în Braşov sunt dirijate de la 400 de km distanţă, din Centrul ROMATSA Arad.

”Aeroportul Braşov este singurul din România şi din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăseşte pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar şi SUA. De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Braşov în parteneriat cu firmele SAAB – Suedia şi Thales – Franţa. Pe lângă elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Braşov – Ghimbav, trebuie luate în considerare deopotrivă efortul financiar şi uman pe care l-au implicat cele două proiecte. Aeroportul şi turnul de control virtual au fost realizate în 3 ani, cu implicarea a aproximativ 1.000 de oameni, iar valoarea celor două lucrări se situează la 130 milioane de euro”, conform unui comunicat al UTI CFM.

Ceea ce controlorii percep prin propriile simţuri este acum pus la dispoziţie de tehnologie, filtrat şi prezentat în mod intuitiv pe ecranele din centrul de dirijare. Astfel, la Braşov există senzori care înregistrează viteza vântului, nivelul de precipitaţii şi tot ce ţine de condiţii meteo, apoi datele sunt structurate şi transmise vocal piloţilor de pe aeronave.

Concentrarea personalului de dirijare a zborurilor într-un singur centru, cum este cel de la Arad, facilitează formarea profesională a operatorilor la un nivel mai ridicat, cu instrumente noi, care generează informaţii relevante şi detalii-cheie, preluate de la echipamente performante.

Camerele video de înaltă performanţă oferă o imagine panoramică, de 360 grade, prezentată operatorilor sub forma unei imagini de tip realitate augmentată. Camere speciale, cu vedere în spectrul vizibil şi în infraroşu, pot prezenta detalii la distanţe de până la câţiva kilometri.