Lifestyle

Aerul condiționat, inamicul facturilor la electricitate! Românii plătesc cu 585 de lei mai mult

aerul condiționat
sursa foto: arhiva companiei

Vara, când avem mare nevoie de aer condiționat, facturile la electricitate cresc. Canicula pune presiune pe sistemul electric, aceasta a provocat multe întreruperi de curent în țările europene. De aceea este important să știm cum să folosim corect aerul condiționat.

Dacă un aer condiționat funcționează șase ore și jumătate pe zi, consumul lunar de energie electrică ajunge la 170 kWh. În schimb, consumul altor aparate din locuință este sub 100 kWh.

„În situaţia în care folosim intensiv sistemul de aer condiţionat, în situaţia în care temperaturile se vor menţine foarte ridicate, există posibilitatea să avem un consum mai mare de la 2 ori la 4 ori”, explică Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă, conform jurnalul.ro.

Costul depinde de temperatura la care este setat aparatul. Cu cât este mai mică temperatura, cu atât crește consumul de energie. Acesta poate ajunge la 1,5 kWh. Dacă aerul condiționat funcționează 10 ore pe zi, costul suplimentar pe factură ajunge la 585 de lei pe lună.

La sfârșitul săptămânii trecute, România a avut cel mai mare preț la energie din UE. Un MW s-a vândut chiar și cu 129 de euro, potrivit JurnalulNațional.