Actual

Afacerea Transilvania Smart City de la Cluj, o țeapă imobiliară? Panică, clienții nu mai pot legătura cu investitorii!

Transilvania Smart City
Foto: facebook.com

Proiectul imobiliar Transilvania Smart City a fost anunțat, cu surle și trâmbițe, drept cel mai mare proiect rezidențial Smart City din Europa de sud-est. Conform site-ului aferent, etapa 1 de dezvoltare, trebuia să se întindă pe aproximativ 46.000 de metri pătrați și urma să se încheie anul acesta. Dar, suntem în iulie, și nu se vede nimic la orizont.

Mai mult, în februarie anul acesta, Ziua de Cluj scria că unii dintre cei ce au plătit avansul (sau rezervarea) de 4.000 de euro au început să își ceară banii înapoi. Între timp, lucrurile par să se fi agravat…

Dezvoltatorii și-au închis și adresa de email

Compania REALTOPFARMA SA este finanțatorul acestui mult lăudat proiect imobiliar. Numai că  REALTOPFARMA a intrat în insolvență, lucru care a creat un val de disperare printre cei care au plătit avansuri aici. Disperarea s-a accentuat după ce contributorii au constatat că dezvoltatorul imobiliar este de negăsit și că și-a suspendat până și adresa de email.

Potrivit Ziar de Cluj, în data de 13 aprilie 2023, reprezentanții firmei au transmis următorul mesaj oamenilor îngrijorați de banii pe care i-au plătit pentru locuințele din complexul imobiliar: ”Facem tot posibilul să livrăm ce am promis și să ducem la capăt proiectul, în ciuda tuturor piedicilor puse. Parte din probleme le vom soluționa în instanță”.

Mesajul nu a fost de natură să îi liniștească deloc pe clienții cotizanți. Publicația clujeană dă și niște exemple care ilustrează starea de spirit în care se zbat acum clienții:

“Cred că cea mai bună variantă ar fi să dați banii înapoi și după să vă judecați cât vreți …..”

“SDC mi-au restituit avansul, realtopfarma și-au închis mailu. Am pus poze mai sus. Sunt niste mincinosi ăștia”

“Transilvania Smart City ce puteți soluționa e să vă deschideți mobile banking și să îmi trimiteți cei 3500 euro înapoi ptr care vă scriu de luni de zile. Dețin o agenție imobiliară atâta antireclama vă fac în industrie că nu o să mai vindeți un apartament în tot complexul vostru mizerabil”

“De ce v-ați închis adresa de mail? Am anulat rezervarea s-a făcut factura de stornare pt restituire a sumei plătite și nu mai reușesc să dau de dv să îmi recuperez banii!!!! Cei de la SDC mi/au returnat partea în 3 zile. Vă rog să îmi spuneti cu cine iau legatura ptr a primii banii înapoi. Am anulat în Noiembrie 22 Vă rog să răspundeți la mesaj dacă sunteți așa nevinovați”.

Cine sunt acționarii

Acționarii Transilvania Smart City sunt Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, și Adrian Gurzău, fiul fostului ministru, conform G4Media.ro.

Maricel Păcuraru, care a fost la închisoare pentru corupție, a anunțat recent într-un comunicat postat pe site-ul Realitatea Plus că ar fi intrat la rândul său în acționariatul proiectului, alături de Miron Mitrea, condamnat și el definitiv pentru corupție, și Bobby Păunescu, fiul afaceristului George Constantin Păunescu.

Unele surse spun că un alt participant la acest proiect imobiliar ar fi și Cozmin Gușă.

Cert este, însă, că firma care spune că deține  „Transilvania Smart” (de peste 2 miliarde de euro, în teorie), are conturi pe minus la două bănci și la Trezorerie și și-a radiat, în martie 2023, un autoturism de lux, așa după cum a anunțat Jurnalul.ro.

Cei ce au dat avansul la acest proiect susțin că reprezentanții REALTOPFARMA SA, Alexandrov Marinel, fratele iubitului Elenei Udrea, și Adrian Gurzău, fost deputat clujean condamnat penal și cumătrul lui Udrea, sunt de negăsit. Asta în condițiile în care partenerul din această afacere, SDC Imobiliare, a returnat partea de bani.

Încă din luna aprilie, Tribunalul Ilfov a admis intrarea în insolvență a firmei imobiliare prin care Elena Udrea vrea să construiască Transilvania Smart City.

În plus, așa după cum nota Liviu Alexa în Ziar de Cluj, modalitatea de obținere a autorizațiilor de construire pentru acest controversat proiect imobiliar face obiectul unui dosar de corupție aflat în lucru la DNA Cluj, unde au fost chemați să dea cu subsemnatul mai mulți angajați ai firmei Realtopfarma SA, companie ce ar aparține în realitate Elenei Udrea.

Smart City în Pata Rât?

Transilvania Smart City urma să se întindă pe o suprafață de 35 de hectare aproape de zona numită Pata Rât, locul unde trăiește comunitatea cea mai săracă din Cluj-Napoca.

Într-o scrisoare deschisă către primărie, o serie de asociații civice invocă „suspiciunile de corupție care planează în jurul investitorilor imobiliari”: „Din păcate, Municipiul Cluj-Napoca seamănă din ce în ce mai tare cu o broșură publicitară, cu promisiuni și iluzii care țin locul unei dezvoltări urbane coerente și puse în slujba intereselor celor mulți. Este dificil de imaginat acel nivel de dezechilibru în care cetățeni austrieci vor veni să se trateze în noul spital din Pata Rât, cum s-a propus într-un clip publicitar de către dezvoltatori imobiliari, în timp ce actualii locuitori nu au nici măcar un punct sanitar în zonă”.