Social

AFM face marele anunț! Programele ‘Rabla Clasic’ și ‘Rabla Plus’ sunt disponibile

Rabla clasic, rabla local sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat cu entuziasm deschiderea unei noi perioade de înscrieri în programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”, derulate în intervalul 29 august – 12 septembrie 2023.

Aceste inițiative reprezintă angajamentul guvernamental de a stimula modernizarea parcului auto național și de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor.

Oportunitate în programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”

Într-un pas proactiv, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a oficializat debutul unei noi etape de înregistrare în programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Aceste programe se desfășoară în perioada 29 august – 12 septembrie 2023.

Comunicatul emis de AFM subliniază importanța implicării producătorilor auto în aceste programe, oferindu-le ocazia de a beneficia de facilități și de a contribui la protejarea mediului înconjurător.

În cadrul unei sesiuni de înscriere special organizate, producătorii care doresc să participe sunt invitați să îndeplinească cerințele stabilite pentru a deveni eligibili în aceste programe.

Ce trebuie să  știți?

Detaliile exacte cu privire la criteriile de eligibilitate și documentele necesare sunt disponibile în ghidurile de finanțare ale programelor „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Aceste ghiduri au fost elaborate conform Ordinelor nr. 784 și 783/22 martie 2023 și pot fi consultate pe site-ul oficial al AFM, în secțiunile dedicate fiecărui program.

Pentru a asigura transparența și accesul la informații relevante, AFM a anunțat că listele producătorilor validați în cadrul programelor „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” vor fi publicate pe site-ul instituției.

Această măsură are scopul de a informa publicul interesat și de a consolida încrederea în procesul de selecție și alocare a fondurilor.

În final, AFM încurajează cu căldură toți producătorii auto să profite de această oportunitate de a participa la programele de înnoire a parcului auto și de a contribui la reducerea impactului mediului prin emisii reduse.

Angajamentul activ al producătorilor este esențial pentru atingerea obiectivelor de mediu și pentru construirea unei infrastructuri auto mai durabile.

Diferența dintre Rabla Clasic și Rabla Local

Programul „Rabla Clasic”: se concentrează pe casarea și reciclarea autovehiculelor vechi și poluante, oferind proprietarilor acestor vehicule posibilitatea de a primi o primă de casare pe care o pot folosi pentru achiziționarea unui autovehicul nou, mai puțin poluant.

Această inițiativă încurajează renunțarea la autovehiculele vechi în favoarea unor modele mai moderne și mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant și al emisiilor.

Programul „Rabla Plus”: Această variantă se concentrează pe promovarea achiziționării de vehicule electrice și hibride plug-in, care pot fi încărcate la priză. Prin intermediul acestui program, cumpărătorii pot primi subvenții pentru achiziționarea de vehicule cu emisii reduse sau zero, potrivit economedia.ro.