Diverse

Agenții FBI au confiscat din Muzeul de Artă din Orlando 25 de lucrări. Suspiciuni serioase de fals

Agenții FBI au confiscat din Muzeul de Artă din Orlando 25 de lucrări. Suspiciuni serioase de fals

25 de lucrări atribuite lui Jean-Michel Basquiat şi expuse în Florida au fost confiscate de FBI.

Cu toate că autenticitatea lor este încă îndoielnică, potrivit Muzeului de Artă din Orlando, proprietarii tablourilor susțin că artistul le-a pictat în 1982 şi că le-a vândut cu 5.000 de dolari unui scenarist de televiziune.

Vineri, 24 iunie 202, Emilia Bourmas-Fry, un purtător de cuvânt al muzeului, a făcut declarații pentru AFP:

  • Muzeul care le-a expus a dat curs unei cereri FBI de acces la expoziţia „Heroes and Monsters: Jean-Michel Basquiat”, iar lucrările sunt acum în mâinile poliţiei federale americane.
  • „Este important de subliniat că nu muzeul era obiectul unei anchete”.

Deși expoziţia trebuia să se închidă pe data de 30 iunie 2022, muzeul va continua să coopereze cu FBI. Poliţia federală nu a comentat nimic despre subiect, conform AFP.

Potrivit The New York Times, care a dezvăluit vineri operaţiunea demarată de FBI, operele în cauză, pictate pe ambalaje recuperate, erau foarte puţin cunoscute până la deschiderea expoziţiei în februarie.

Totodată, potrivit cotidianului, una dintre opere era pictată pe spatele unui pachet pe care scria „Aliniaţi partea de sus a etichetei FedEx aici”. Însă, potrivit unui fost angajat FedEx, tipul de caractere nu a fost folosit de grupul de transport rapid până în 1994, la şase ani de la moartea artistului, a adăugat Times.

De asemenea, potrivit ziarului, FBI a confiscat operele pe baza unei declaraţii pe propria răspundere de 41 de pagini ce raportează „informaţii false legate de presupusul proprietar anterior al lucrării”.

„Încercări de a vinde operele folosind documente false ale provenienţei acestora şi extrase bancare care arată posibile apeluri de a investi în artă care nu este autentică”, potrivit anchetei demarate.

Care este părerea directorului muzeului

Directorul muzeului, Aaron De Groft, precum și proprietarii lucrărilor – un dealer de artă şi un pensionar –susţin că Basquiat le-a pictat în 1982 şi că le-a vândut cu 5.000 de dolari unui scenarist de televiziune, pe nume Thad Mumford (acum decedat).

Aceștia susțin că Thad Mumford le-a păstrat într-un depozit şi le-a uitat timp de 30 de ani.

Totuși, în documentul FBI, o agentă specializată în traficul de opere de artă, Elizabeth Rivas, precizează că l-a întâlnit pe Mumford în anul 2014 şi a aflat că „nu cumpărase niciodată lucrări ale lui Basquiat şi că nu cunoştea prezenţa lucrărilor lui Basquiat în magazia lui”.

La ce valoare ar putea ajunge lucrările lui Basquiat

În prezent, cele 25 de lucrări ale lui Jean-Michel Basquiat ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, dacă ar fi autentificate.

Cine este artistul Jean-Michel Basquiat