Economic

Airbus Helicopters România, livrare de aparate pentru Ucraina. La ce vor fi folosite acestea

Airbus Helicopters România, livrare de aparate pentru Ucraina. La ce vor fi folosite acestea

Airbus Helicopters România a finalizat procedura de livrare către Ministerul de Interne al Ucrainei a cinci elicoptere H225, a informat luni producătorul. Aparatele de zbor reconfigurate au fost predate în cadrul unei ceremonii de acceptare care a avut loc la sediul său din Ghimbav.

Elicopterele modernizate vor fi folosite pentru misiuni de căutare şi salvare în condiţii dificile şi pentru intervenţii aeriene în cazuri medicale critice, pentru stingerea incendiilor, misiuni ale forţelor de ordine şi transport tactic, conform comunicatului companiei.

Airbus Helicopters şi Ministerul de Interne al Ucrainei au semnat, în 2018, un contract privind modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din în configuraţie de căutare şi salvare, transport tactic şi aplicarea legii.

Din 2019, Airbus Helicopters România execută la sediul din Ghimbav lucrările de modernizare pentru 15 elicoptere din totalul de 21 de aeronave contractate.

Lucrările pentru modificarea modelului H225 includ inspecţii majore pentru repunerea în stare şi încorporarea de echipamente speciale precum EOS, faruri de căutare, dispozitiv Bambi de aruncare a apei şi echipamente EMS.

Directorul general al Airbus Helicopters România, Georges Durdilly, a precizat că acest proiect a fost unul dintre cele mai complexe efectuate de companie.

„Proiectul H225 a fost unul dintre cele mai complexe pe care le-am avut în ceea ce priveşte lucrările efectuate, dar şi numărul de elicoptere alocate. Am avut o echipă dedicată, colegi români şi francezi făcând tot posibilul pentru a asigura servicii de înaltă calitate şi suntem foarte mândri că am livrat aeronavele la timp”, a menţionat directorul general al Airbus Helicopters România.

Cea mai recentă versiune din familia Super Puma

Modelul Airbus H225 este cea mai recentă versiune din familia Super Puma, care a acumulat peste 5,8 milioane de ore de zbor în timpul operaţiunilor din întreaga lume, în cele mai dure condiţii, inclusiv în condiţii severe de gheaţă şi medii maritime extrem de provocatoare.

Modelul H225 a fost folosit într-o gamă largă de misiuni precum transportul aerian comercial, căutare şi salvare, aplicarea legii, stingerea incendiilor, evacuare medicală, misiuni umanitare, ajutor în caz de dezastre şi lucrări aeriene.

Ca element de referinţă, pilotul automat al elicopterului H225 oferă precizie, stabilitate, protecţie a anvelopei de zbor şi asistenţă pentru pilot, inclusiv moduri superioare dedicate de căutare şi salvare.

Modelul H225 şi versiunea sa militară – H225M – au fost selectate şi operate de 20 de ţări pentru misiuni de căutare şi salvare în întreaga lume.

Airbus este prezent în România cu cele trei divizii ale sale: Airbus Helicopters România (din anul 2002) şi Premium Aerotec (din anul 2009) la Braşov, dar şi Airbus Defence and Space (din anul 2005) la Bucureşti.