Social

Ajutor financiar de până la 10.000 de lei pentru fiecare gospodărie! Care sunt condițiile?

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
Sursa foto Antena 3 CNN

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a declarat că toți cei afectați de inundațiile catastrofale din ultima perioadă vor putea beneficia de un ajutor de până la 10.000 de lei pe gospodărie. În următoarea ședință de guvern, se va vota această alegere.

„Adoptăm, în următoarea ședință de Guvern, o Hotărâre în vederea stabilirii sumelor de bani care vor fi acordate drept despăgubiri familiilor ale căror locuințe au fost afectate de calamități. Hotărârea se va aplica în primul rând locuitorilor din comuna Grecești, județul Dolj, afectați de inundații în aceste zile”, a transmis ministrul Muncii și Solidarității Sociale,  Marius Budăi.

Ajutor pentru inundații de până la 10.000 de lei pe familie

Noul proiect de lege este menit să înlocuiască Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, revizuită și completată, potrivit expunerii de motive.

„În temeiul art.271 din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale art. 37-40 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.50/2011, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul poate dispune acordarea unor ajutoare de urgență familiilor sau persoanelor care se află în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum și pentru alte situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, precum și în alte situații stabilite prin hotărâre a Guvernului; hotărârea va cuprinde și metodologia de acordare a ajutoarelor de urgență”, se arată în nota de fundamentare.

Cine primește banii?

Potrivit Ministerului Muncii, „familiile/persoanele singure afectate de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite, prin însăși pierderea sau deteriorarea locuinței, a bunurilor de folosință îndelungată și a culturilor pentru care au depus efort, sunt supuse riscului de excluziune socială, majoritatea neavând nici venituri suficiente pentru refacerea gospodăriilor distruse, fapt pentru care este necesară intervenția și sprijinirea acestora prin acordarea de ajutoare de urgență”.

Beneficiul aprobării unei hotărâri de Guvern pentru acordarea de ajutoare de urgență pentru situații stringente determinate de inundații, alunecări de teren și alte fenomene meteorologice deosebite, indiferent de momentul producerii acestora în cursul anului 2023, va asigura o asistență promptă a populației și va facilita combaterea rapidă a riscului de excluziune socială a persoanelor afectate, se mai arată în hotărâre.

Proiectul de hotărâre de guvern anexat propune stabilirea acordării de ajutoare de urgență pe parcursul anului 2023, pentru sprijinirea populației afectate de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice periculoase, ținând cont de experiența anterioară, de probabilitatea producerii unor inundații și fenomene meteorologice severe suplimentare în 2023 și de necesitatea de a interveni operativ pentru sprijinirea persoanelor afectate.

Fondurile alocate cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale vor fi utilizate pentru oferirea de ajutoare de urgență în limita a maximum 7.000.000 lei:

10.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuințe au suferit pagube de cel puțin 75%;

7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuințe au fost afectate de dezastru în proporție de maximum 75%, inclusiv;

Familiile și persoanele singure ale căror locuințe au suferit pagube între 25% și 50%, inclusiv, vor primi câte 4.500 de lei.

2.500 de lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuințe au suferit pagube de până la 25%;

Indiferent de numărul și tipul de obiecte din locuință care au fost distruse, fiecare familie și persoană singură va primi 1.500 de lei.

Indiferent de numărul de victime, familia celui decedat ar trebui să primească 7.500 de lei în plus în cazul în care decesul este cauzat de inundații, alunecări de teren sau alte fenomene meteorologice extreme.