Info Actual > Economic > Ajutor pentru fermieri de la AFIR. Două îndrumare pentru accesarea fondurilor europene
Economic

Ajutor pentru fermieri de la AFIR. Două îndrumare pentru accesarea fondurilor europene

Ajutor pentru fermieri de la AFIR. Două îndrumare pentru accesarea fondurilor europene

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a realizat, în premieră, două îndrumare referitoare la accesarea fondurilor europene a anunţat, miercuri, instituţia. Acestea se referă la submăsurile 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” şi 6.3 “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Cele două măsuri sunt programate a fi lansate în a doua parte a lunii august. Acestea sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) .

„Sprijinul financiar acordat prin măsurile forfetare reprezintă o soluţie reală pentru dezvoltarea tinerilor fermieri, dar şi pentru micii fermieri şi am dorit să le punem acestora la dispoziţie, pe lângă ghidurile complete care vor fi publicate în cel mai scurt timp, o serie inedită de materiale de informare tehnică. Îndrumarele pentru accesarea fondurilor europene, la care s-a lucrat în AFIR în ultima vreme, prezintă demersurile concrete pe care trebuie să le parcurgă un solicitant de fonduri pentru a obţine finanţare nerambursabilă şi conţin inclusiv un Plan de afaceri pe care tinerii fermieri îl pot folosi ca model pentru completarea propriilor cereri de finanţare. Îmi doresc ca aceste îndrumare să ajute potenţialii beneficiari şi mă voi asigura că acesta este doar un început în ceea ce înseamnă acordarea din partea AFIR a unui sprijin concret, corelat cu nevoile reale ale beneficiarilor PNDR”, a precizat Mihai Moraru, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Model de Plan de afaceri şi informaţii concrete

Materialele informative conţin un model de Plan de afaceri şi informaţii concrete care permit fiecăruia dintre cei interesaţi de aceste linii de finanţare să obţină datele relevante pentru a decide accesarea sprijinului financiar, conform nevoilor reale ale exploataţiei agricole.

Îndrumarele pentru accesarea fondurilor europene prin submăsurile 6.1 şi 6.3 pot fi descărcate gratuit de pe pagina de internet a AFIR – www.afir.info – din secţiunea Investiţii PNDR, sM 6.1 şi sM 6.3.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a programat în acest an lansarea de sesiuni de depunere de proiecte pe 12 măsuri din PNDR. Fondurile disponibile pe aceste măsuri sunt de aproape 38 de milioane de euro. Din 28 şi 29 iulie sunt deschise sesiunile pentru submăsurile 17.1 – “Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor”, respectiv 9.1 – “Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”.

Ministerul Agriculturii precizează că alocările aferente sesiunilor de depunere vor fi suplimentate conform disponibilului 2014-2020 existent la data aprobării notei de lansare a sesiunii.