Economic

Ajutorul acordat prin IMM Invest Plus crește cu 5 miliarde de euro

mii de euro lunar Sursa foto replicaonline euro lunar Sursa foto replicaonline ce salarii au europarlamentarii
sursa foto arhiva personala

Guvernul propune majorarea limitelor pentru schemele de ajutor de stat. Mai precis, este vorba despre proiectul IMM Invest Plus.

Ministerul Finanțelor a făcut public un proiect de Ordonanță de Urgență care urmărește să aducă modificări la limitele de finanțare pentru schemele de ajutor de stat. Este vroba despre ajutoarele legate de IMM Invest Plus și componentele sale. Acestea sunt: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation și Rural Invest.

Mai mulți bani prin IMM Invest Plus

Conform documentului oficial, această propunere legislativă urmărește să introducă următoarele schimbări în cadrul Programului IMM Invest Plus:

-Majorarea plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv până la data de 31 decembrie 2023, de la 20.250.000.000 până la 24.300.000.000 de lei. Adică echivalentul în lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro.

-Majorarea bugetului schemei de ajutor de stat sub formă de grant de la 2.881.679.000 lei la maximum 3.457.890.000 de lei. Adică echivalentul în lei a aproximativ 695.753.000 de euro.

-Majorarea numărului de beneficiari care pot accesa schema de ajutor de stat de la 26.708 la un număr de maximum 31.208 de beneficiari.

Cine beneficiază?

Conform documentului, creșterea plafonului de garanții aprobat și, în consecință, extinderea bugetului schemei de ajutor de stat cu o cotă de până la 20% nu presupune obligația de a notifica Comisia Europeană.

„Prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la lichiditate pentru un număr mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat este menită să preîntâmpine amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare s-ar putea confrunta cu o lipsă severă de lichiditate și ar beneficia de condiţii de finanţare insuficiente sau nu ar putea beneficia de o finanţare adecvată pentru proiectele de investiţii sau pentru capitalul de lucru necesar derulării activităţii curente”, se menționează în nota de fundamentare.

Beneficiari  programului de ajutor de stat IMM INVEST sunt entitățile economice care operează în domeniile de activitate admise și se conformează cerințelor stabilite de Legea 31/1990, OUG 44/2008, Legea 1/2005 sau OUG 6/2011, Legea 346/2004, cu amendamentele și suplimentările ulterioare, sau, după caz, se încadrează în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-urile, potrivit IMMinvest.ro.