Social

Ajutorul de deces se majorează! Ce acte sunt necesare

finantare vouchere-250-lei proteste
sursa foto arhiva companiei

Începând cu 1 ianuarie 2024, se va implementa o creștere a nivelului pensiilor. Simultan, se vor opera ajustări în privința ajutorului de deces.

Autoritățile din București au adoptat recent decizii pentru a reglementa acest aspect, stabilind o majorare a acestui ajutor în concordanță cu pensiile cetățenilor români.

Ajutorul de deces va fi majorat

Aceste schimbări au fost definite în cadrul revizuirii Legii Pensiilor prin proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024.

Ajutorul de înmormântare, destinat acordării familiilor unui decedat pentru a compensa parțial costurile asociate unui astfel de eveniment, va cunoaște o creștere începând din 2024, în linie cu majorarea pensiilor.

Se așteaptă acum promulgarea acestui proiect de lege de către Klaus Iohannis, președintele României, și ulterior publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor prevederi legislative, valoarea ajutorului de deces acordat românilor a fost stabilită astfel:

– 7.567 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;

– 3.784 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

În  anul 2023 suma era de  6.789 de lei. Pentru anul 2024 se preconizează o majorare semnificativă, de până la 778 de lei în plus pentru ajutorul de înmormântare.

Ce acte sunt necesare

În ceea ce privește obținerea acestor fonduri din partea statului, cancan.ro a furnizat o listă de acte și documente necesare pentru români:

• cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);

• certificat de deces (original şi copie);

• act de identitate al solicitantului (original şi copie);

• acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul. Sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);

• dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);

• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);

• adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).

• adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.

• dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.