Actual

Președintele nu se lasă de vizite. Klaus Iohannis pleacă în Dubai de 1 Decembrie

Klaus Iohannis, sursa foto Playtech
Sursa foto: Arhiva companiei

De Ziua Națională a României, președintele României, Klaus Iohannis, va decola spre Dubai. Vizita are ca scop susținerea unui discurs de 3 minute, pe 2 decembrie, la Summit-ul ONU pentru Schimbările Climatice.

Pentru că trebuie să prindă avionul de Dubai, Klaus Iohannis a mutat recepția de Ziua Națională de la Palatul Cotroceni la ora 14.00. Președintele României va ține un speech de 3 minute la Summit-ul ONU pentru Schimbările Climatice pe tema încălzirii globale. Șeful statului nu a ratat ocazia de a apărea alături de Papa Francisc, președinții Israelului și ai Palestinei și premierii Marii Britanii, Italiei și Germaniei.

Este a doua vizită în acest an în Emiratele Arabe Unite, care survine la scurt timp după turneul african. Deși Administrația Prezidențială încă nu a făcut public programul pentru deplasarea din Dubai, se pare că vizita va dura patru zile, până pe 4 decembrie. Tot patru zile a durat și deplasare anterioară din perioada 18-21 martie 2023. Atunci însă a fost o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitația Alteței Sale Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

O companie selectă

Klaus Iohannis va vorbi în fața celor peste 70.000 de participanți la Summit-ul din Dubai. Organizatorii au stabilit că “pentru a fi corect cu toți vorbitorii, limitele de timp vor fi strict respectate. Un dispozitiv electronic/mecanic va fi folosit pentru a marca cele 3 minute alocate fiecărui vorbitor. Acest lucru va permite tuturor vorbitorilor să-și prezinte declarațiile naționale. Părțile sunt încurajate să se asigure că declarațiile lor naționale nu depășesc un maxim de trei minute.”, conform Digi24.

Primul speech va fi ținut de Papa Francisc. Klaus Iohannis este programat să-și țină alocuțiunea după ora 9.20. Tot dimineața vor vorbi și Emmanuel Macron, președintele Franței, dar și prim-miniștrii Italiei, Germaniei, Olandei, Norvegiei, Japoniei, Suediei, Finlandei. Mare absent al evenimentului este președintele SUA. Joe Biden a confirmat că anul acesta nu va participa la reuniunea din Dubai.

Summi-tul COP28 înregistrează anul acesta un record absolut de participare. În 2022, la COP27 au fost 50.000 de persoane în Sharm el-Sheikh. În 2021, în Glasgow, unde s-a ținut COP26, au fost prezenți 30.000 de participanți. Cu toate acestea, există tot mai mulți critici care susțin că summit-ul s-a transformat într-un „circ” și într-o expoziție comercială internațională. Lucrările COP28 sunt prezidate anul acesta de Sultan Al Jaber, CEO-ul Companiei Naționale de Petrol Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite.

Șampania se bea la prânz

Din cauza programului încărcat al președintelui de Ziua Națională, paharul de șampanie prezidențial va fi băut la ora 14.00, imediat după parada militară de la Arcul de Triumf, și nu seara, așa cum era tradiția.

De 1 Decembrie, președintele României va oferi mai multe medalii și decorații. În acest sens, Administrația Prezidențială a comandat la Monetăria Statului mai multe sute de ordine și decorații naționale. Valoarea totală a contractului este de 3,01 milioane lei, respectiv aproximativ 600.000 euro.