International

Alarmată de situația centralei de la Zaporojie, China cere Rusiei să respecte legile. De ce sunt îngrijorați oficialii chinezi

Alarmată de situația centralei de la Zaporojie, China cere Rusiei să respecte legile. De ce sunt îngrijorați oficialii chinezi

Răbdarea chinezească a ajuns la final. Dacă informațiile lagate de centrala ucraieană au ajuns în China, înseamnă că situația este cu adevărat îngrijorătoare.

Alarmată de situația centralei de la Zaporojie, China cere Rusiei să respecte legile. De ce sunt îngrijorați oficialii chinezi

Un oficial chinez de rang înalt a declarat, vineri, la ONU, că un singur incident la Zaporojie ar putea provoca un accident nuclear grav cu consecinţe ireversibile pentru ecosistemul şi sănătatea publică din Ucraina şi din ţările învecinate. China avertizează Rusia să respecte dreptul internațional, pentru a evita, cu orice preț, o tragedie.

Motivul pentru care oficialii chinezi sunt alarmați este că au avut și ei la rândul lor o situație tragică înregistrată la centrala de la Fukushima.

Trebuie să dea dovadă de maximă reţinere, să respecte cu stricteţe dreptul internaţional şi să reducă la minimum riscul de accidente. Nu trebuie să permitem ca tragediile de la Cernobîl sau Fukushima să se repete“, a declarat Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU.

Date informative: Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care constă din 3 reactori nucleari, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proporții.

Centrala nucleară Fukushima I a fost nevoită să recurgă la acumulatoarele electrice de rezervă, dar acestea au o capacitate limitată. La 14 martie compania TEPCO (Tokyo Electric Power Company), care administrează centrala, a făcut cunoscut că nici sistemul de răcire al reactorului 2 nu mai funcționează.

Centrala nucleară Fukushima. Foto: wikipedia

Fără o răcire normală la un reactor se poate ajunge la supraîncălzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului până la o temperatură de 2.000 °C, crescând riscul topirii lui și al unor explozii.

La 15 martie autoritățile din Tokyo au anunțat că la reactorul (blocul) 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat învelișul acestuia, provocându-se astfel o creștere a radioactivității în zona înconjurătoare.

Administrația centralei vorbește despre „valori dramatice ale radioactivității”. Prin urmare populația locală din perimetrul de 30 de km în jurul centralei (care nu era încă evacuată) a fost avizată să rămână în locuințe, pentru a nu se expune direct (este vorba de aparatul respirator) radioactivității crescute.

Pe lângă o urgenţă sanitară internaţională, un accident grav şi o emisie de radiaţii la centrala nucleară de la Zaporojie, ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială, deja grav afectată de Covid-19 şi de criza energetică, scrie inews, citat de Evenimentul Zilei.

Potrivit sursei citate, avertismentul Chinei este semnificativ, deoarece este poate singura putere mondială cu o influenţă reală asupra regimului Putin. Este pentru prima dată când oficialii de la Beijing lansează un astfel de avertisment la adresa Moscovei.

Foto: EVZ