Actual

Alertă alimentară în supermarketuri. Autoritățile au retras de la vânzare pepeni contaminați cu pesticide

pepene rosu in piata
FOTO: Dreamstime.com

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a dispus retragerea imediată de pe piață, a pepenilor depistați cu o concentrație mult prea mare de metomil, o substanță din categoria pesticidelor extrem de periculoase.

În acest sens, instituția europeană a emis o avertizare de sănătate după ce inspectorii au identificat un lot de pepeni verzi contaminat cu o substanță neautorizată în Uniunea Europeană, extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor.

Ce este metomilul, insecticidul descoperit de RASFF

Pepenii au provenit din Maroc, potrivit reprezentanților RASFF care au descoperit concentrații de insecticid mult peste limitele permise pe piața europeană. Concret a fost indentificată o cantitate de 0, 38+/-0,19 mg/kg-ppm, în condițiile în care limita maximă admis este de 0,015 mg/kg-ppm.

În aceste condiții, sistemul european a catalogat această situație ca fiind una gravă, drept urmare a inițiat o investigație și, totodată a luat măsur pentru a retrage de pe piață lotul problematic din toate supermarketurile din Uniunea Europeană.

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, au explicat reprezentanții RASFF, citați de Ziarul Românesc.

Grvitatea situației rezidă din faptul că alcoolul combinat cu metomil afectează SNC ( sistemul nervos central) și poate cauza insuficiență renală, după cum au avertizat și specialiștii RASFF. Potrivit acestora din urmă, consumul pepenilor respectivi le-ar fi produs decesul persoanelor care aveau să consume băuturi alcoolice la scurt timp după ingerarea susbtanței respective descoperită în lotul cu pricina.

Nu doar pepenii au fost contaminați cu substanțe toxice

Pesticide s-au mai descoperit și în alte legume precum ardei și mere. Autoritățile au descoperit 33 de substanțe toxice în fiecare dintre cele două fructe. Din concluziile raportului reiese faptul că populația Uniunii Europene este vulnerabilă în fața pesticidelor din alimente.

Au fost identificate reziduuri în mai mult de o treime din probele analizate, altfel spus, din 2.711 probe analizate aproapte 1.000 dintre ele au fost neconforme, asta la capitolul alimente, în privința fructelor și legumelor procentul depășește 41%.

Totodată, raportul mai arată că, la nivelul Uniunii Europene 4,5% dintre alimentele comercializate nu au respectat standardul legal privin limita maximă admisă. Pentru a evita orice situație neplăcută, luați în considerare să spălați fructele și legumele cu o soluție din apă și bicarbonat pentru a îndepărta orice urmă de produse toxice, potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural an Food Chemistry, conform ziarulromanesc.de.