Lifestyle

Este sezonul pepenilor! Cu doar câțiva pași, puteți alege cel mai aromat și dulce fruct din piață

pepene rosu in piata
sursă foto dreamstime

Puține lucruri sunt mai dezamăgitoare decât să aduci acasă un pepene roșu fără savoare, cu excepția poate a mâncării unui ananas care nu este copt, în funcție de preferințele tale în materie de gust. Evitați să mai simțiți vreodată remușcarea de a risipi unul, învățând cum să alegeți un pepene perfect copt din grămadă.  

Câțiva indicatori vizuali și acustici (da, chiar așa) simpli sunt tot ce ai nevoie pentru a vă ajuta să vă asigurați că plecați de la magazinul alimentar cu cel mai dulce și mai aromat pepene roșu de fiecare dată. 

Priviți dungile 

Culoarea pepenelui ajută la indicarea gradului de coacere a fructului. Ar trebui să alegeți un pepene care are un model de dungi puternice și consistente. Dungile verzi ar trebui să fie de un verde închis și intens, în timp ce dungile palide ar trebui să fie de un galben deschis, cremos. În plus, ați putea alege un pepene roșu cu aspect tern. Dacă pepenele este foarte strălucitor, este probabil că nu este suficient de copt. 

Găsiți pata de câmp 

Probabil că unul dintre cei mai importanți indicatori ai calității pepenelui este pata de câmp a pepenelui. Inspectați pepenele și localizați o pată mare și decolorată la suprafață, cunoscută și sub numele de pata de câmp. 

Acest marcaj arată locul în care pepenele s-a așezat pe sol în timp ce s-a copt. Ca regulă generală, culoarea ar trebui să fie galben-cremă sau aproape portocalie, ceea ce indică un pepene roșu plin de aromă. Dacă este alb sau galben deschis, poate doriți să alegeți altul. Petele albe de pe câmp sugerează că pepenelui îi lipsește aroma. 

Inspectați tulpina 

Pentru a alege un pepene roșu care a avut suficient timp să se coacă și să se maturizeze, veți dori să-i inspectați tulpina, care ar trebui să fie uscată și galben-maronie. O tulpină verde poate însemna că pepenele nu este încă copt și îi va lipsi aroma și dulceața. 

Bateți în el 

Deși colegii de cumpărături s-ar putea să vă arunce o privire curioasă, ciocănitul pepenelui vă poate ajuta să îl alegeți pe cel mai bun. Mai întâi, dați o bătaie ușoară pe fruct și ascultați sunetul pe care îl scoate. 

Dacă tonul sună adânc și gol, fructul are mai multă apă și este probabil mai copt. În schimb, dacă bătaia sună mai ascuțit și mai dens, poate însemna că coaja este prea groasă și că fructul nu s-a copt complet până la starea optimă. 

Verificați dacă există pete 

Petele de intemperii uscate și liniile de pânză asemănătoare venelor sunt indicatori foarte buni ai unui pepene roșu extra dulce. Aceste pete arată unde s-a scurs zahărul din fruct. Astfel, asigurați-vă că inspectați toate părțile pepenelui înainte de a vă angaja pentru unul. 

Alegeți-l pe cel mai greu pentru mărimea sa 

Faceți un antrenament rapid în timp ce faceți cumpărături și ridicați pepenii de la magazin pentru a-l alege pe cel perfect. Când sunt ridicați, ar trebui să se simtă mai grei decât par. Cu cât este mai dens pentru mărimea sa, cu atât mai mare este conținutul de apă, rezultând un pepene mai dulce. 

Selectați o formă mai rotundă 

Căutați un pepene roșu care este mai rotund și mai uniform, spre deosebire de unul oval. Pepenii mai rotunzi sunt mai dulci, în timp ce pepenii mai ovali tind să fie apoși și mai puțin aromați. De asemenea, asigurați-vă că inspectați suprafața pentru a vedea dacă are cocoloașe neregulate și evitați-le și pe acelea, potrivit Real Simple. 

Cumpărați atunci când sunt în sezon 

Oricât de mult v-ați dori să mâncați pepeni pe tot parcursul anului, cel mai bun moment pentru a cumpăra acest fruct este în timpul sezonului său de vârf, care se întinde între mai și septembrie.