International

Alertă în Grecia! Medicii nu-i mai pot trata pe turiștii bolnavi

sursă foto: Oxigen Tour

Mai multe persoane au murit în așteptarea ambulanțelor, inclusiv o femeie însărcinată și copilul ei nenăscut.
Insulele idilice ale Greciei sunt pline de turiști, dar sistemul lor medical cedează.

Moartea unei adolescente gravide și a copilului ei nenăscut sunt doar două dintre cele cel puțin nouă decese care ar fi putut fi evitate în Grecia în această vară, din cauza lipsei cronice de ambulanțe și de personal medical, chiar înainte ca țara să fie asediată de incendii violente.

Sistemul medical din Grecia este în colaps

Unele spitale de pe insule nu au medici generaliști permanenți, bazându-se în întregime pe un ciclu de acoperire pe termen scurt, asigurat de personal de pe continent, atras de stimulente în bani. Iar serviciile de ambulanță se află într-o stare și mai proastă. Pe multe insule din Ciclade și din Dodecanez, abia dacă există o ambulanță disponibilă 24 de ore pe zi. Această problemă nu este unică pentru insule, în Atena, în jur de 50 de ambulanțe funcționează, în loc de 85-90 de ambulanțe necesare.

„Trebuie să reproiectăm serviciul de ambulanță de la zero, deoarece există lacune uriașe în toată țara”, a declarat pentru POLITICO Giorgos Mathiopoulos, președintele serviciului grec de ambulanță de urgență (EKAV).
Marea majoritate a centrelor de asistență medicală de pe micile insule din Marea Egee se luptă să facă față, deoarece numărul limitat de medici trebuie să fie de gardă în fiecare zi.

Dar chiar și acolo unde statul decide să angajeze mai mulți, încercările eșuează, personalul refuzând să se mute în insule, unde costul vieții a devenit insuportabil din cauza creșterii turismului. Acest lucru pune și mai multă presiune asupra EKAV.

„Am trimis mai mulți salvatori (de sănătate) din restul țării pe insule pentru a acoperi nevoile sezonului. Colegii noștri sunt nevoiți să își întrerupă vacanțele de vară pentru asta, dar acestea sunt, evident, doar soluții improvizate”, a declarat Mathiopoulos.

Soluție de urgență

În iunie, o femeie de 63 de ani de pe insula Kos a murit în spatele unei camionete, în timp ce era transferată la spitalul local după ce s-a prăbușit, în timp ce singura ambulanță de pe insulă era ocupată, răspunzând la o altă urgență.

Unsprezece persoane sunt necesare pentru a opera o ambulanță 24/7. Kos, o insulă cu 40.000 de rezidenți permanenți, care găzduiește peste 1 milion de turiști în timpul verii, are trei ambulanțe noi, dar poate opera doar una, deoarece are doar 10 paramedici, doi dintre ei ieșind la pensie anul viitor.

La câteva zile după acest incident, o tânără de 19 ani, însărcinată în opt luni, a murit într-o suburbie a Atenei, în timp ce aștepta de mai bine de cinci ore o ambulanță și făcuse aproximativ 20 de apeluri către salvatori. Copilul ei nenăscut a murit și el.

De atunci, au fost dezvăluite cel puțin alte șase cazuri de persoane care au murit în întreaga țară din cauza lipsei de transport medical. Pe insula Lesbos, o femeie de 78 de ani și-a pierdut cunoștința în timp ce înota. Paramedicii au ajuns la fața locului două ore mai târziu, doar pentru a descoperi că inima ei se oprise.

Medicii protestează

Ca răspuns la criticile tot mai numeroase după aceste decese probabil evitabile, guvernul a trimis pompieri, personal militar și șoferi ai autorităților locale pentru a ajuta la acoperirea lipsei de personal în zonele turistice. EKAV și medicii protestează față de această decizie, numind-o o „căutare neștiințifică de soluții rapide”.

Aceștia susțin că desfășurarea de personal neinstruit în situații de urgență s-ar putea dovedi periculoasă pentru pacienții care au nevoie de tratament la locul incidentului.

Parlamentul grec a adoptat amendamentul pentru desfășurarea de urgență a pompierilor și a personalului militar pe 27 iulie, în timp ce pompierii se luptau cu incendiile grave care ardeau în toată Grecia și care s-au extins chiar și la un depozit militar.

„Aceasta este Grecia reformistului, premierul Kyriakos Mitsotakis?”, a declarat liderul grupului parlamentar al principalului partid de opoziție Syriza, Sokratis Famellos. „Este aceasta Grecia 2.0? Împrumutând pompieri, soldați și alt personal, plasându-i în EKAV, care nu are salvatori și șoferi? Este aceasta modernizare?”

Guvernul spune că această mișcare nu urmărește să ofere o soluție pe termen lung la problema lipsei de personal, ci să salveze vieți în timpul sezonului turistic aglomerat.

Reforma sistemului de sănătate mai are de așteptat

Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a fost reales la 25 iunie, după ce a promis că va reforma sistemul de sănătate ca prioritate. El a promis să angajeze aproximativ 10.000 de lucrători din domeniul sănătății, inclusiv 800 de șoferi de ambulanță și 250 de paramedici pe motocicletă.

Dar Confederația angajaților din spitalele publice (POEDYN) spune că aceste angajări nu fac decât să înlocuiască pensionările recente și nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirilor. POEDYN spune că aproximativ 10.000 de angajați din sistemul sanitar au părăsit sectorul public în ultimii doi ani și jumătate și se așteaptă ca alți 5.000 să plece în 2023.

Partidele de opoziție critică dur guvernul pentru că a lăsat spitalele publice într-o stare mai proastă decât înainte de pandemie, susținând că obiectivul principal este de a privatiza serviciile de sănătate – lucru pe care guvernul îl neagă.
Dar problema este mai complicată decât lipsa de finanțare; puțini medici sau personal de ambulanță doresc să lucreze pe insule.

„Este nevoie de recrutare permanentă și de soluții permanente”

Singurii doi medici generaliști de la spitalul din Kos au demisionat în 2021 . Spitalul se bazează acum pe personal temporar în timp ce încearcă să îi înlocuiască, dar până acum nimeni nu a aplicat. Acesta este, de asemenea, cazul pediatrului și al radiologului.

Este o problemă care afectează multe zone rurale din Europa, de la satele îndepărtate din Franța, până la periferiile nordice ale Suediei. Dar, oricât de visătoare ar părea viața pe o insulă grecească pentru vizitatori, acest stil de viață este inaccesibil pentru personalul medical; locuitorii insulei preferă închirierea pe termen scurt pentru turiști, în locul unei chirii permanente – dar mai mici – de la un medic sau o asistentă.

La sfârșitul lunii iunie, singurul cardiolog al spitalului din Kos a protestat în curtea spitalului, afișând un banner pe care scria „Mi-am atins limitele, am nevoie de ajutor”. El a lucrat timp de 28 de zile la rând și ca unic medic al clinicii de cardiologie de pe insulă din luna mai.

Epuizarea este una dintre principalele cauze citate într-o listă tot mai mare de demisii ale medicilor din toate insulele. Federația asociațiilor medicilor de spital (OENGE) a declarat că acest lucru „evoluează acum spre colapsul operațional al multor spitale din regiune și, de asemenea, al departamentelor spitalicești din orașele mai mari”.

„Aceste lucruri nu au voie să se întâmple într-o lume civilizată, într-o țară europeană, într-o destinație turistică”, a declarat primarul din Kos, Theodosis Nikitaras. „Este nevoie de recrutare permanentă și de soluții permanente.”