Actual Lifestyle

Alertă la graniță. Primul caz de holeră diagnosticat la Nistru. Pericol pentru noi? Ce spun specialiștii

Alertă la graniță. Primul caz de holeră diagnosticat la Nistru. Pericol pentru noi? Ce spun specialiștii

Este alertă de holeră în Republica Moldova. Autorităţile sanitare au descoperit bacteria periculoasă pe o plajă de pe malul Nistrului. Medicii recomandă prudență și respectarea măsurilor de protecţie.

Alertă la graniță. Primul caz de holeră diagnosticat la Nistru. Pericol pentru noi? Ce spun specialiștii

Chiar dacă Centrul de Sănătate Publică din Republica Moldova a confirmat existența bacteriei periculoase, plaja de la Vadul lui Vodă (Nistru) a fost, astăzi, aglomerată, ca de obicei, în sezonul canicular.

Salvamarii care muncesc aici, zi de zi, au spus reporterilor TVR că specialiştii Centrului de Sănătate Publică prelevează probe din această zonă cel puţin o dată pe săptămână. Până la această oră aceştia nu au fost anunţaţi despre existenţa mai multor bacterii periculoase.

Centrul de Sănătate Publică Chișinău anunță că va continua verificările și va monitoriza bazinele acvatice din Republica Moldova.

Boris Gîlcă, doctor în medicină, conferențiar universitar, șef al Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială Chișinău, a confirmat înregistrarea oficială a cazului de holeră. Specialistul a mai spus că a aflat de acest caz de holeră din presă, ulterior solicitând date suplimentare.

S-a depistat vibrionul de holeră și atragem atenția celor care fac plajă și se vor scalda în bazinul acvatic să fie foarte atenți”, a spus specialistul în sănătate.

Până și nisipul de pe plajă poate determina îmbolnăvirea, mai atrag atenția medicii chișinăueni. Plaja de la Vadul lui Vodă este cea mai renumită plajă din Republica Moldova.

Ce spun specialiștii români

Medicul infecţionist Carmen Dorobăț este de părere că persoanele care vin în România din Moldova şi Ucraina trebuie să fie verificate și din punct de vedere medical. Domnia sa consideră că acest caz poate avea legătură directă cu granița ucraineană.

Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova. Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igienă, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grijă de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Medicul specialist în boli infecţioase a ţinut să menţioneze că holera nu se transmite pe calea aerului cum a fost în cazul infectării cu noul coronavirus. Însă, acest lucru nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos şi să nu respectăm condiţiile elementare de igienă.

Simptome: un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare extrem de severă.

Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la medic, spun specialiștii de pe ambele maluri ale Prutului.

Foto: wikipedia/ video: youtube