Diverse

Alertă Meteo. Vine ciclonul mediteranean. Iată ce urmează să se întâmple în România!

Alertă Meteo. Vine ciclonul mediteranean. Iată ce urmează să se întâmple în România!

Un ciclon mediteranean urmează să lovească România, a anunțat recent meteorologul Roxana Bojariu. Iată cum vor fi modificate temperaturile.

Potrivit specialistului, temperaturile sunt anormal de ridicate în această perioadă din cauza unui ciclon mediteranean care va ajunge în țara noastră în curând. Dar nu doar România va avea probleme, ci și o parte mare din Europa de Est.

„România este în calea acestui transport de aer foarte cald și dacă în vestul Europei avem temperaturi mai scăzute decât ar fi normal, dar cu câteva grade în zona aceasta cu transport cald, inclusiv în România temperaturile sunt foarte, foarte ridicate.

Avem și un ciclon mediteranean care s-a format exact deasupra apelor calde ale Mediteranei din cauza contractului cu aerul rece ce a venit din nord și ne influențează și acest ciclon”, a spus meteorologul.

„Va fi afectată și puterea vântului”

Meteorologul a atras atenția că nu doar temperaturile vor fi afectate de ciclon, ci și puterea vântului. De aceea, acesta va bate cu multă putere în zonele de munte.

 

„Ne influențează și ca viteze mari ale vântului, dar la altitudini mari, pentru că ciclonul ăsta are și o componentă sau are asociată o structură în atmosfera medie, deci nu doar la suprafață și atunci avem aceste contraste.

„Vine și cu aport de umiditate și vine și cu aceste viteze ale vântului, nu doar în România”

Oricum în zona montană cu cât mergi mai sus, deci ai climatic vorbind temperaturi mai scăzute, asociate cu aceste configurații topografiei reliefului, apropierea, periferia ciclonului mediteranean vine pe de o parte cu intensificarea în sud a transportului de aer cald, dar vine și cu aport de umiditate și vine și cu aceste viteze ale vântului, nu doar în România.

Și cu atât mai importante sunt semnalele în zona mai apropiată de centrul ciclonului, în zona mării Adriatice”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, la o emisiune TV.