Diverse Sănătate

Alertă. România nu a retras de la comercializare un medicament dovedit că dă reacții adverse grave

Alertă. România nu a retras de la comercializare un medicament dovedit că dă reacții adverse grave
pixabay.com

Un medicament extrem de cunoscut este în continuare la vânzare în România, iar datorită acestui fapt Agenția Europeană a Medicamentelor trage un semnal de alarmă.

Deși în alte state s-a decis ca pastilele să fie retrase de pe piață, nu același lucru s-a întâmplat și în România.

Medicamentul conține substanțe ce pot provoca reacții adverse

Potrivit specialiștilor europeni, în România, un medicament extrem de popular care conține mai multe substanțe ce pot provoca reacții adverse grave, încă poate fi cumpărat, acesta nefiind retras de la comercializare.

Agenția Europeană a Medicamentelor a identificat pastile de slăbit, care conțin o substanță numită Amfepramona. Iar concluziile la care au ajuns specialiștii au legătură cu efectele negative pe care le pot avea pastilele. De aceea, s-a recomandat ca medicamentul să fie retras de la comercializare. Și dacă statele europene au luat măsuri în acest sens, nu la fel s-a întâmplat și în țara noastră.

Probleme de sănătate care ar putea fi provocate de administrarea îndelungată a medicamentului

În cazul medicamentului, care a fost clasificat de specialiști ca fiind periculos, pacienții ajung să treacă peste termenul indicat pe prospect de administrare, dar și peste informațiile oferite de medic.

Concret, tratamentul cu acest medicament poate fi urmat timp de trei luni, doar că, în speranța obținerii unor rezultate – minune, pacienții continuă să ia aceste pastile.

Iar cei care aleg să ia medicamentul pentru mai mult timp, pot ajunge să aibă probleme cardiace, pulmonare, dar și să dezvolte tulburări psihice.

Se subliniază faptul că reacțiile menționate anterior apar doar dacă nu este respectată perioada de administrare de trei luni.

Ce trebuie să facă pacienții pentru a reduce efectele negative ale medicamentului

În România și Europa au avut loc mai multe studii, care au arătat că de cele mai multe ori, pacienții depășesc termenul de trei luni de administrare. Iar pentru ca efectele negative să nu fie atât de puternice, pacienții sunt nevoiți să fie mult mai atenți la stilul de viață sau să facă mai mult sport, potrivit spynews.ro.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!