Actual Sănătate

Alexandru Rafila, apel către părinţi: Consultaţi medicul de familie, înainte de a luat cu asalt camerele de gardă

gripa

Alexandru Rafila lansează o rugăminte către părinţi să nu mai ia cu asalt camerele de gardă şi recomandă recomandând părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze respiratorii să încerce să se adreseze mai întâi medicului de familie. În ceea ce îi priveşte pe aceştia, Rafila spune că va discutat cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca în această perioadă medicii de familie să poată acorda zilnic mai mult de 28 de consultaţii decontate.

Alexandru Rafila, apel către părinţi: Consultaţi medicul de familie, înainte de a luat cu asalt camerele de gardă

Ministrul Sănătăţii cataloghează drept „preocupantă” situaţia privind virozele respiratorii, el recomandând părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze respiratorii să încerce să se adreseze mai întâi medicului de familie sau, dacă merg la spital, să caute să evite să facă acest lucru în zilele de weekend.

„E o situaţie preocupantă, nu putem nega evidenţa şi nici nu avem de ce să facem acest lucru. În general, atunci când este un sezon gripal – la fel a fost şi în 2018-2019 –  există o perioadă critică în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale. Rugămintea şi sfatul meu este ca dacă infecţia durează de câteva zile sau evoluează necorespunzător din punctul de vedere al părinţilor, după ce s-au adresat la medicul de familie, să încerce să acceseze serviciile medicale mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend pentru că, într-adevăr, în weekend sunt mai limitate din punct de vedere al accesabilităţii”, a afirmat duminică Alexandru Rafila, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Acesta a subliniat că o simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe, pentru că „beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze”.

„O simptomatologie relativ uşoară, chiar dacă copilul face febră 38 dar are o stare generală bună, nu e deshidratat, nu impune în niciun fel deplasarea la unităţile de primiri urgenţe, la camerele de gardă ale spitalelor, nu numai pentru că aşteaptă foarte mult acolo, dar beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze, pentru că ştiţi bine că acum circulă mai multe în paralel, circulă infecţia cu noul coronavirus, cu virusul gripal sau alte viroze sezoniere.

Eu nu mă refer la situaţiile care impun deplasarea la camera de gardă pentru că evoluţia copilului e necorespunzătoare şi îngrijorează părinţii. Dar, acolo unde este posibil, să facă acest lucru la medicul de familie. Marea majoritate a cazurilor de viroză la copii evoluează banal, nu e vorba de infecţii care să necesite spitalizarea”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai explicat că viroza evoluează în timp, că nu există „o reţetă minune” şi că la unii pacienţi tratamentul are eficacitate mai bună, în timp ce la alţii eficacitatea este limitată.

Rafila anunţă că din sezonul următor se schimbă modul în care populaţia va avea acces la vaccinul antigripal gratuit

În altă ordine de idei, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că va avea discuţii cu reprezentanţii Casei de asigurări de Sănătate pentru a găsi o soluţie în vederea decontării mai multor consultaţii pentru medicii de familie în această perioadă în care numărul pacienţilor este foarte mare. Rafila anunţă de asemenea că din sezonul următor se schimbă modul în care populaţia va avea acces la vaccinul antigripal gratuit.

„Aşa e contractul pe care îl au ei cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu cu Ministerul Sănătăţii. Au 28 de consultaţii pe care le pot face zilnic, sigur că dânşii pot să consulte şi mai mulţi pacienţi, e vorba de consultaţiile care sunt decontate de Casa de Asigurări. O să discutăm cu cei de la Casă, dacă în perioada asta este posibil să facem o excepţie de la acest contract, ei au un contract individual încheiat cu fiecare Casă de Asigurări din fiecare judeţ, care prevede acest lucru. Se consideră că o consultaţie durează minim 15 minute şi atunci nu poţi să faci mai mult de patru pe oră, despre chestiunea asta e vorba”, a mai declarat acesta.

Ministrul a anunţat de asemenea că a fost găsită o soluţie pentru ca mai multe persoane să beneficieze gratuit de vaccin antigripal.

„Am găsit formula, există această formulă, ea va fi aplicată chiar din sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit la medicii de familie, am avut 1,5 milioane de doze. În sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze şi un milion de doze a rămas nefolosit. Şi atunci, ca să evităm, pe de o parte risipa şi pe de altă parte oricine doreşte să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinului, lucru care nu a fost posibil până în momentul de faţă.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!