Sănătate

Alexandru Rafila: „Înainte de a fi amendați, românii trebuie să fie informați!”

Alexandru Rafila: „Înainte de a fi amendați, românii trebuie să fie informați!”
gov.ro

„Mulţi nu sunt informaţi că au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive”, a spus ministrul Rafila.

În cursul zilei de vineri, 27.05.2022, ministrul Alexandru Rafila a făcut noi precizări privind sancţionarea românilor care nu apelează la servicii medicale de prevenţie, explicând faptul că, înainte de a fi amendaţi, oamenii trebuie să fie informaţi cu privire la dreptul pe care îl au.

De asemenea, ministrul a mai precizat că informarea trebuie să fie asigurată prin intermediul unor campanii de informare organizate de sistemul medical, care, totodată, trebuie să asigure și resursele necesare investigațiilor de prevenție de care oamenii beneficiază în mod legal.

„Concetăţenii noştri nu sunt informaţi că au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive”

Referitor la această afirmație, ministrul Sănătăţii a declarat:

„Este vorba despre o afirmaţie a doamnei preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nu cred că este vorba despre amenzi. Este posibil – nu ştiu exact la ce s-a gândit dânsa – probabil că este vorba de nivelul de decontare a serviciilor de sănătate la pacienţii care nu accesează un pachet de servicii preventive. Dar asta e o chestiune de perspectivă, nu se întâmplă, cred, imediat. Şi oamenii trebuie, în primul rând, informaţi pentru că părerea mea este că foarte mulţi dintre concetăţenii noştri nu sunt informaţi că au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive, inclusiv examinare periodică. Nu poţi să sancţionezi pe cineva care nu este încă informat”.

În acest context, Alexandru Rafila a subliniat că, în primul rând, este nevoie de o campanie de informare şi de asigurare a resurselor pentru ca oamenii să poată face investigaţiile de prevenţie la care au dreptul.

Ce vrea să facă românilor președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

O altă declarație a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Adela Cojan, evidenția faptul că, începând cu anul 2023, cei care nu se vor prezenta la medic pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionaţi.

Astfel, în cadrul unei dezbateri la Senat, dr. Adela Cojan, a transmis:

„Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget, cu interesul CNAS de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita” astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”.

Îndemnul ministrului sănătății, Alexandru Rafila, pentru români

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc ieri la Spitalul Universitar din București, ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să își facă asigurări private de sănătate, declarând următoarele:

  • „Nivelul decontării serviciilor medicale este o problemă veche în România, care e generată, probabil, şi de lipsa de resurse. Evident că nivelul de decontare nu ţine totdeauna seama de costul real al serviciilor de sănătate, mai ales că în ultima vreme costurile au crescut la diverse servicii, începând cu utilităţi, terminând cu produse medicale, dispozitive şi aşa mai departe.

Dacă schimbăm filosofia de decontare a acestor servicii, putem să discutăm şi de o recalculare a acestor costuri. Noi avem un sistem (…) decontare pe caz rezolvat, rămâne de văzut dacă în viitor vom continua cu acelaşi sistem, îl vom modifica, dar există un proces.

Când discuţi de sume aşa de mari de bani şi de nevoia unor sume suplimentare pentru decontarea sau dublarea sau mărirea de 1,5 ori a nivelului de decontare a anumitor servicii medicale, că nu ne referim la toate, trebuie să ai şi o finanţare care să poată să facă posibil acest lucru. Bugetul este un lucru limitat şi trebuie totdeauna să ţii cont de acest fapt”.

  • „Ceea ce cred eu este că trebuie să aducem şi bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. Ştiţi că există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat de 400 de euro care poate fi dedusă dacă cineva îşi încheie o asigurare suplimentare de sănătate. Foarte puţini oameni accesează acest sistem şi cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi”.
Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!