Info Actual

Info Actual > Culinar > Aliment benefic pentru sanatatea ta! Nutritionist: Protejeaza inima
Culinar

Aliment benefic pentru sanatatea ta! Nutritionist: Protejeaza inima

Aliment benefic pentru sanatatea ta! Nutritionist: Protejeaza inima

Aliment benefic pentru sanatatea ta! Mihaela Bilic, medic nutritionist, a dezvaluit care este cea mai sanatoasa leguma gatita.

“Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude

Mihaela Bilic: Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor

481Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită?  Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare) Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.

Aliment benefic pentru sanatatea ta: Acest pigment roșu protejează inima

În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, a scris Mihaela Bilic, medic nutritionist, pe pagina sa de Instagram.