Lifestyle

Alimentele interzise vara! Medicii avertizează împotriva consumului acestora

bauturi
sursă foto dreamstime

Un regim alimentar adecvat și o hidratare corespunzătoare ne ajută să facem față mai ușor perioadelor cu temperaturi extreme. Totuși, există anumite alimente și băuturi pe care ar trebui să le evităm, deoarece acestea pot contribui la deshidratarea organismului și pot crește riscul de a suferi de efectele negative ale căldurii.

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, în perioadele cu temperaturi ridicate, trebuie să acordăm o atenție deosebită alimentelor și băuturilor pe care le consumăm.

Ce băuturi trebuie să evităm

„Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice. De asemenea, trebuie evitate alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) –pentru că vă deshidratează si vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei”, avertizează medicul.

Atunci când temperaturile exterioare sunt ridicate, este recomandat să evităm consumul anumitor alimente care pot duce la scăderea nivelului energetic și solicitarea suplimentară a organelor interne pentru a menține echilibrul organismului. Aceste alimente includ nucile, carnea, ouăle și chiar semințele și cerealele integrale. De asemenea, ar trebui să restricționăm consumul alimentelor bogate în zahăr și sodiu, deoarece acestea pot îngreuna absorbția nutrienților în organism.

Băuturile recomandate vara de către specialiști

Pe vreme caldă, băuturile cu adevărat răcoritoare sunt extrem de benefice. Se recomandă consumul de apă minerală plată sau carbogazoasă, ceai de mentă (care poate ajuta la ameliorarea problemelor gastrointestinale ușoare), ceai de ghimbir, ceai verde și suc proaspăt de lămâie. Este important să acordăm atenție temperaturii lichidelor pe care le consumăm.

Lichidele extrem de reci, pline de gheață sau înghețată nu reprezintă cea mai bună soluție pentru răcorire. Deși ne pot oferi senzația de răcoare în gură, acestea pot determina contracții ale stomacului și încetinirea procesului de digestie, ceea ce poate cauza probleme minore la nivelul tractului gastrointestinal, scrie Adevărul.

Cele mai răcoritoare fructe și legume

În această perioadă caniculară, este recomandat să includem în alimentație alimente cu efect răcoritor. Acestea includ zarzavaturile cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata verde și varza. De asemenea, legumele cu conținut scăzut de amidon, precum fasolea verde și galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile și castraveții, sunt o alegere excelentă.

Nu trebuie să uităm de fructele proaspete de sezon, în special pepenele, care sunt foarte revigorante. Pentru a îmbunătăți gustul acestor alimente, putem adăuga ingrediente proaspete și răcoroase, cum ar fi lămâia, busuiocul și pătrunjelul. Astfel, putem crea mese delicioase și sănătoase, perfecte pentru a ne răcori în zilele fierbinți.