Lifestyle

Alimentul care poate cauza diabet. La fel de periculos ca zahărul

Alimentul care poate cauza diabet. La fel de periculos ca zahărul
sursa foto: portaliso.com

Sănătatea este foarte importantă. Iar dieta pe care o avem în fiecare zi contribuie la starea de bine a corpului nostru. Medicii au descoperit că un anumit aliment este la fel de periculos ca zahărul. Acest produs face parte din dieta noastră de zi cu zi. Și poate aduce foarte mult complicații la nivelul corpului. De asemenea, poate fi o cauză a producerii diabetului.

Se pare că nu doar zahărul ne poate îmbolnăvi. Alimentul la fel de periculos este sarea, care nu lipsește din mâncarea românilor. Însă, consumul în exces de sare poate crește riscul de diabet zaharat, obezitate și inflamație.

Alimentul care poate cauza diabet

Sarea este un aliment la fel de periculos ca zahărul. Experții au semnalat că fiind consumat în exces, poate aduce riscuri foarte mari la nivelul sănătății. Dar, anumite studii sunt destul de îngrijorătoare. Românii consumă de trei ori mai multă sare decât ar trebui. De asemenea, multe persoane nu cunosc pericolul din spatele consumului de sare.

Aproape 2 milioane de români suferă de diabet. Mulți dintre ei se feresc doar de dulciuri, neluând în calcul consumul de sare. „Ştiu că sarea face tensiune dar nu diabet. Nu am cântărit niciodată. În general la pâine am simţit lucrul ăsta, că este multă sare. Dulciurile le ocolesc, cu toate că-mi plac.” a explicat un bolnav de diabet.

Risc crescut pentru sănătate

Sarea este de asemenea asociată cu diabetul de tip 2. Un studiu a semnalat că foarte multe persoane au dezvoltat diabet din cauza consumului mare de sare. Acest lucru este cauzat de gust. Cu cât alimentele conțin mai multă sare, cu atât sunt mai gustoase. Iar oamenii sunt astfel tentați să consume cantități mai mari de mâncare.

„Prin stimularea gustului poate stimula consumul unor cantităţi mai mari de alimente decât am avea noi nevoie. Practic, porţiile devin mai mari, astfel apare supragreutatea şi obezitatea, concomitent şi inflamaţia, care sunt mecanismele uzuale care duc spre diabet zaharat tip II.” a explicat Anca Hâncu, medic generalist nutriţionist.

Românii, mari consumatori de sare

Potrivit unui clasament, românii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de sare. Mai exact, aceștia folosesc de trei ori mai multă sare decât limita permisă. Consumul mediu zilnic de sare pentru români este de 15 grame, adică aproximativ trei lingurițe. Potrivit specialiștilor, ar trebui să eliminăm două treimi din această cantitate. Mai exact, să ne limităm aportul zilnic de sare la cinci grame.

Consumul unei cantități prea mari de sare poate cauza probleme suplimentare de sănătate. Mai exact, există un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare. Potrivit experților, dacă am reduce două grame de sare din consumul zilnic, riscul ar scădea cu 30%.  Experții ne recomandă să folosim mai multe condimente pentru a nu pierde gustul bun al mâncării.

„Cele mai grave sunt bolile cardiovasculare, după bolile cardiovasculare avem problemele cu boala diabetică ne afectează foarte mult şi rinichii, insuficienţa renală şi mai avem ca o cauză indirectă osteoporoza pentru că sarea leagă calciul din circulaţie şi din păcate se elimină foarte repede” a spus Camelia Păun, medic de familie, conform Observator .