Social

Alocațiile copiilor cresc cu doar un leu pe zi. „Doar statul a câștigat”

cresc alocațiile Alocația, sursa foto playtech
sursa foto arhiva companiei

Analiștii atrag atenția că majorarea pensiilor pentru anul viitor este insuficientă. Asta  având în vedere creșterea continuă a prețurilor. De asemenea, nici în alte sectoare nu stăm mai bine. Analiștii spun  că eforturile guvernului de a ajusta alocațiile pentru copii în funcție de inflație au un impact limitat asupra bugetului familiilor, aducând doar un surplus de un leu pe zi.

Se preconizează că alocațiile vor fi ajustate conform ratei inflației. Această majorare ar aduce doar un leu în plus pe zi pentru copii. În ceea ce privește salariul minim, există posibilitatea să rămână la aceeași valoare. Salariul minim net a înregistrat o creștere de 181 de lei în luna octombrie.

Proiecțiile analiștilor indică o perspectivă de creștere a prețurilor și în anul următor, amplificând presiunea asupra nivelului de trai al populației. Chiar și cu majorarea de 13,8% programată pentru anul 2024 pentru cei cu o pensie de 1.785 de lei, rezultatul este considerat modest. Acești beneficiari vor primi lunar un supliment de 246 de lei, traducându-se într-un plus de doar 8 lei pe zi.

„181 de lei este nimic. Gândiți-vă cât de mult te costă să mergi acum la cumpărături în condițiile în care prețurile au continuat să crească. Doar statul a câștigat”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, potrivitAntena3.