Info Actual > Diverse > Altă navă atacată în Golful Oman. Ce se întâmplă
Diverse

Altă navă atacată în Golful Oman. Ce se întâmplă

Altă navă atacată în Golful Oman. Ce se întâmplă

Se crede că forțe susținute de Iran au ocupat un petrolier în Golful Oman de pe coasta Emiratelor Arabe Unite, au declarat marți două surse de securitate maritimă pentru Reuters.

Un incident desfăşurat în largul coastelor emiratului Fujairah din Emiratele Arabe Unite (EAU) este o „potenţială deturnare” a unei nave, a semnalat marţi Centrul britanic pentru operaţiuni maritime comerciale (United Kingdom Maritime Trade Operations – UKMTO), relatează agenția de știri.

Centrul avertizase anterior asupra unui incident de natură neprecizată care se petrece la circa 60 de mile nautice în largul emiratului Fujairah, recomandând extremă prudenţă navelor aflate în zonă, fără a oferi detalii despre nava sau navele implicate în incidentul semnalat.

Conform unei precizări ulterioare, nava Golden Brilliant, sub pavilion Hong Kong, un petrolier pentru transportul de produse chimice şi derivate din petrol, a transmis marţi după-amiaza în sistemul AIS de monitorizare automată a traficului maritim mesajul „Not Under Command”. Acesta indică faptul că o navă nu poate efectua manevre din cauza opririi motorului.

Alte cel puţin trei nave aflate în zonă au transmis acelaşi mesaj. Navele sunt petrolierele Regina Ematha,  Jag Pooja și Abyss,ultima sub pavilion vietnamez, care au anunțat cam în același timp prin sistemul AIS de monitorizare automată a traficului maritim mesajul „Not Under Command”.

Înainte de acest mesaj, agenţia MarineTraffic a transmis că nava Golden Brilliant a pierdut controlul, dar acum se deplasează din nou folosindu-şi propriile motoare, în timp ce compania Dryad Global a transmis că nava sub pavilion panamez Asphalt Princess a fost de asemenea implicată într-un incident.

Potrivit Dryad Global, marina Omanului a trimis unităţi în zonă pentru a vedea ce se întâmplă. Un avion al Oman Royal Air Force Airbus C-295MPA, o aeronavă de patrulare maritimă, a zburat deasupra zonei în care se aflau navele, potrivit datelor de la FlightRadar24.com.

Flota a V-a SUA, cu baza în Bahrein, nu a dat declaraţii legate de acest incident

La rândul ei, societatea de monitorizare maritimă TankerTrackers a anunţat că „o serie de nave care apar pe harta AIS (sistemul de poziţionare a navelor) în golful Oman nu sunt acolo unde afirmă că se află”.

Această confuzie, explică TankerTrackers, este cauzată de „ocolirea sancţiunilor”’ de către unele nave care parcurg acea zonă sensibilă, unde petrolierul Mercer Street, gestionat de o societate a unui miliardar israelian, a fost joi ţinta unui atac pe care SUA, Regatul Unit şi Israelul îl atribuie Iranului, în timp ce acesta din urmă neagă acuzaţiile.

Cu câteva ore în urmă, Marea Britanie atenţiona asupra unui incident în desfăşurare în largul coastelor oraşului Fujairah din EAU.

Centrul britanic pentru operaţiuni maritime comerciale (United Kingdom Maritime Trade Operations – UKMTO) a anunţat marţi că are cunoştinţă de un „incident” care este în desfăşurare în largul coastelor oraşului Fujairah din Emiratele Arabe Unite (EAU), potrivit Reuters.

Atenţionarea, bazată pe informaţii dintr-o sursă externă, recomanda extremă prudenţă navelor aflate în zonă, la circa 61 de mile nautice în largul emiratului Fujairah. Centrul britanic afirma că incidentul în desfăşurare nu este legat de vreo acţiune de piraterie, dar nu a oferit detalii despre nava sau navele implicate.

În portul din Fujairah a acostat noaptea trecută petrolierul Mercer Street, gestionat de o societate a unui miliardar israelian, după ce joi a fost ţinta unui atac în Marea Arabiei pe care SUA, Regatul Unit şi Israelul îl atribuie Iranului, în timp ce acesta din urmă neagă acuzaţiile. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au fost ucişi în acest atac.  Iranul a mai folosit anterior drone „sinucigașe”.