Actual

Ambasadorul României din Ucraina, mutat ambasador în Republica Moldova. Klaus Iohannis a trimis la Kiev un diplomat tânăr

Ambasadorul României din Ucraina, mutat ambasador în Republica Moldova. Klaus Iohannis a trimis la Kiev un diplomat tânăr

Ucraina și Republica Moldova erau în așteptare. Numirea celor doi ambasadori pentru regiunea de est a Europei a avut loc. Președintele Iohannis a dat ok-ul.

Președintele Iohannis a dat ok-ul pentru doi ambasadori noi în Ucraina și Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de acreditare a noilor ambasadori ai României la Kiev şi Chişinău. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale din România au fost, deja, semnate următoarele decrete:

  • pentru acreditarea lui Alexandru-Victor Micula în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, cu reședința la Kiev;
  • pentru acreditarea lui Cristian-Leon Ţurcanu în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, cu reședința la Chișinău.

Despre ambasadorul la Kiev

Alexandru-Victor Micula a fost numit în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, cu reşedinţa la Kiev.

Noul ambasador al României la Kiev este diplomat de carieră. Deține gradul diplomatic de ambasador din 2008 și exercită, din 2019, funcția de Reprezentant cu însărcinări speciale pentru combaterea antisemitismului în cadrul MAE.

În perioadele noiembrie 2018 – noiembrie 2019 și februarie 2016 – ianuarie 2018 a ocupat funcția de secretar de stat pentru afaceri interinstituționale în cadrul MAE, iar între noiembrie 2007 și iunie 2008 a fost secretar de stat, coordonatorul național pentru organizarea Summitului NATO de la Bucureşti.

În perioada octombrie 2011 – februarie 2016 a fost ambasadorul României în Ungaria, iar în intervalul iunie 2014 – iunie 2016 a fost Secretar al Comisiei Dunării.

În perioada 2002 – 2007 a fost ambasadorul României în Republica Argentina și Republica Paraguay. A avut un rol important și în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă Organizațiile Internaționale de la Viena (1999-2001) și al Ambasadei României la Budapesta (1997 – 1999).

A îndeplinit, de asemenea, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Danemarcei și Republica Islanda, între 2009 și 2011.

La sediul central al MAE a exercitat pe rând diferite funcții, precum cea de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe (iunie 2008 – aprilie 2009), director general pentru politici strategice (în perioada februarie – iunie 2007), director de cabinet al ministrului afacerilor externe și purtător de cuvânt al MAE (ianuarie 2001 – octombrie 2002).

Vorbește fluent limbile engleză și spaniolă și are cunoștințe de limbă maghiară, menționează aceeași sursă. Este căsătorit și are două fete.

Și noul Ambasador al României la Chișinău

În scurt timp, Cristian-Leon Țurcanu își va ocupa funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, cu reședința la Chișinău. Ca diplomat de carieră, domnia sa este familiarizată cu Republica Moldova, deoarece a mai lucrat aici, dar cu ceva timp în urmă. Acum, diplomatul român va schimba locul de la Kiev cu cel de la Chișinău, familiarizat fiind cu acestă regiune.

A exercitat, din 2016, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina. Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcția de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău.

În Serviciul Extern al României a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, precum și la Ambasada României la Berlin, între 2003 și 2008.

La sediul central al MAE, a ocupat funcțiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, între noiembrie 2015 și august 2016, director al Direcției Europa de Est și Asia Centrală, între aprilie și septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiași direcții, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014.

Vorbește fluent limbile engleză, germană, suedeză și are cunoștințe de franceză, italiană și rusă. Este căsătorit și are doi copii.

Sunt pe finalul unui mandat într-o perioadă foarte complicată în Ucraina şi mă uit cu foarte mare încredere spre mandatul pe care sper că mi-l veţi aproba la Chişinău, în Republica Moldova. Relaţia noastră cu Republica Moldova este o relaţie extrem de complexă, extrem de vizibilă şi extrem de importantă. Cred că nu sunt destul de multe cuvinte pentru a defini profunzimea relaţiilor între România şi Republica Moldova, între popoarele şi societăţile noastre. Este un mandat deosebit de complex, însă un mandat care se va derula pe două repere fundamentale: avem realitatea comunităţii de limbă, cultură şi istorie, care este un fundament extrem de solid, şi Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republica Moldova„, afirma Ţurcanu încă din luna aprilie.

Înainte de a pleca de la Kiev, Cristian-Leon Turcanu s-a întâlnit cu oameni dragi sufletului, care i-au fost alături pe parcursul activității sale în Ucraina, cărora le-a mulțumit și prin postările de pe pagina de social media.

Foto:  Agerpres Alexandru-Victor Micula (stânga) / Facebook Cristian-Leon Țurcanu (dreapta)