Actual Diverse

Este oficial! Republica Moldova interzice prin lege emisiunile de știri în limba rusă

Este oficial! Republica Moldova interzice prin lege emisiunile de știri în limba rusă

Filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse, da. Știri în limba rusă, nu.

Este oficial! Republica Moldova interzice prin lege emisiunile de știri în limba rusă

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege ce interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti, mai ales pe fondul escaladării tensiunilor între forţele prooccidentale şi cele proruse, odată cu conflictul din Ucraina.

Potrivit legii cu privire la „securitatea informaţiei”, este interzisă „transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”, în Republica Moldova.

De asemenea, legea prevede ca 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene, scrie Agerpres.ro.

În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse, fără știri de orice fel. Interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri a fost avizată inițial în 2017 şi apoi, anulată în 2020, acesta fiind în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

AFP descrie Republica Moldova ca fiind o țară majoritar românofonă, dar cu o importantă minoritate rusofonă. Ea afişează un ”sprijin hotărât pentru Kiev, găzduieşte refugiaţi de război, a depus o candidatură de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar”, scfriu jurnaliștii străini.

Autorităţile ruse au exprimat critici foarte virulente la adresa Chişinăului, care se așteaptă să se intensifice, mai ales după această nouă decizie legislativă a țării vecine.

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis, după jumătatea lunii februarie, blocarea conținutului de pe site-urile, care funcționau și ca posturi radio, www.sputnik.md și www.gagauznews.md, pentru că ar promova informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență de peste Prut.

Cele două posturi se auzeau chiar și la Iași, oraș situat în apropiere de granița cu Republica Moldova.

Foto: Internet