Actual International

Ambasadorul României în SUA și-a schimbat locația, de la una ieftină, la alta cu 46 de camere. Explicație halucinantă

Ambasadorul României în SUA și-a schimbat locația, de la una ieftină, la alta cu 46 de camere. Explicație halucinantă

Unii oameni sunt obișnuiți cu un anumit standard de viață și nu pot să îl coboare nicidecum. Misiunea cere sacrificii, nu din partea trimisului, ci din celălalt sens, al celui care l-a trimis. Întrebare: cine câștigă în toată această ecuație.

Ambasadorul României în SUA și-a schimbat locația, de la una ieftină, la alta cu 46 de camere. Explicație halucinantă

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și-a mutat reședința dintr-o clădire mai veche, într-o clădire de lux din Washington.

Cum arată noua locație: Este vorba despre un imobil cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină. Clădirea este amplasată pe o proprietate care are o suprafață de peste 2000 de metri pătrați pe celebrul Embassy Row. Locația dată are o istorie spectaculoasă.

Noua reședință a ambasadorului României în SUA. Foto Zillow

Noua reședință a ambasadorului Andrei Muraru, de la 3003 Massachusetts Ave NW, Washington DC, a fost construită în 1934 și are 46 de camere. În anii 1960 și 1970 a fost locuința reprezentantului diplomatic al Iranului în Statele Unite.

Prețul pentru închiriere este de 21.000 de dolari pe lună. Chiria pentru fosta reședintă a fost de 13.150 USD/lună, a precizat Ministerul de Externe.

Un calcul simplu ne arată că în loc să scădem cheltuielile, în mod evident, le-am crescut. Și apare întrebarea implicită: de ce am crescut prețul pentru spațiul locativ al unui ambasador, în condițiile în care România trece prin greutățile și metamorfozele ei, greu de suportat pentru pătura mijlocie și cea de jos a societății. Și de ce îi trebuie Excelenței Sale 46 de camere și 8 băi?

Reședința actuală este închiriată de la Departamentul de Stat al SUA și costă cu aproape 8.000 de dolari pe lună mai mult.

Ministerul de Externe este cel care a oferit explicațiile necesare. Prin urmare, iată care au fost motivele pentru care ambasadorul României în SUA și-a schimbat reședința.

Vechea reședință a ambasadorului României în SUA. Foto Street View

Fosta reședință (situată la adresa 2500 30th Street Washington DC, 20008) a fost închiriată în anul 1994 de la Departamentul de Stat al SUA.

În cei 28 de ani în care imobilul a fost utilizat ca reședință oficială a ambasadorilor României în SUA,

proprietarul/administratorul nu a realizat lucrări de reparații și reamenajare a interiorului imobilului (cu excepția unor intervenții de urgență urmare a unor evenimente neprevăzute precum inundații), inclusiv a curții.

Astfel, clădirea necesita o reabilitare amplă care să cuprindă reparații capitale, renovare și igienizare”, se arată într-un răspuns oficial al MAE pentru presshub.

Putem dormi liniștiți, prețul a fost negociat ”la sânge

La întrebarea de ce este o diferență așa de mare între prețul anterior și cel actual, MAE răspunde că diferența ar veni din faptul că prețul vechii reședințe a fost mai mic din cauza stării tehnice.

Și ca să ne liniștească, Ministerul de Externe transmite că a negociat la sânge noua chirie.

Prețul inițial ar fi fost de 25.000 de dolari pe lună, potrivit informațiilor de pe site-urile de anunțuri imobiliare din SUA. Ulterior, a tot scăzut, ceea ce arată că într-adevăr prețul chiar a fost negociat.

În urma analizei de piață (amplasamentul, funcționalitatea, generozitatea și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul zonei, rezonanța istorică a casei etc.) prețul negociat a ajuns la 21.000 USD/lună, cu aproape 30% mai mic față de prețul solicitat inițial de Departamentul de Stat.

În urma analizei de piață (amplasamentul, funcționalitatea, generozitatea și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul zonei, rezonanța istorică a casei etc.) prețul negociat a ajuns la 21.000 USD/lună, cu aproape 30% mai mic față de prețul solicitat inițial de Departamentul de Stat”, a mai precizat MAE pentru aceeași sursă.

Înainte de a fi listat pe piață, imobilul a beneficiat de o amplă restaurare (inclusiv instalații, modernizări, recompartimentări etc.) în valoare de 2,5 milioane de dolari, din fondurile Departamentului de Stat al SUA. MAE nu face nicio precizare despre faptul că ambasadorul are nevoie de o așa reședință imensă.

Foto: EVZ