Economic

AMCHAM România solicită amânarea termenelor de depunere a declarațiilor financiare și fiscale

AMCHAM România solicită amânarea termenelor de depunere a declarațiilor financiare și fiscale. În linie cu apelul autorităților de reducere a expunerii angajaților la riscul contactării COVID-19, AmCham Romania solicită Ministerului Finanțelor Publice amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare și fiscale.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este reprezentanta a peste 450 de societăți americane, multinaționale și românești membre ale acestei comunității, fiind de 25 de ani între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România

Depunerile generează aglomerări la sediile administrației fiscale, iar, în sprijinul măsurilor preventive adoptate deja pentru limitarea epidemiei COVID-19 și pentru respectarea recomandărilor de a implementa măsuri suplimentare pentru evitarea aglomerărilor/interacțiunilor umane, considerăm că se impune o ajustare a calendarului de raportare, termenul de 25 martie fiind cel mai apropiat și problematic, drept urmare primul care ar trebui amânat.

Mai mult, în spiritul măsurilor trasate de autorități, deja multe companii membre au recurs la implementarea regimului de teleworking/muncă de la distanță, fapt care în sine poate genera întârzieri obiective în pregătirea raportărilor.

Ne exprimăm disponibilitatea de a identifica împreună cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice intervalul optim de depunere a raportărilor în condițiile impuse de evoluția încă impredictibilă a situației cu care România, asemenea altor state, se confruntă.

AmCham România consideră că acest context atipic necesită responsabilitate și adaptabilitate din partea administrației publice și sectorului privat deopotrivă, precum și o colaborare bazată pe încredere care să permită ambelor părți să răspundă adecvat nevoilor din economie și societate, generate de amenințarea COVID-19.

Salutăm intenția Guvernului de a veni în sprijinul companiilor afectate, iar până la identificarea pachetului optim de măsuri de limitare a impactului negativ asupra operatorilor economici și angajaților acestora, amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare și fiscale  este un prim pas spre degrevarea companiilor de presiunea generată de pandemie, și este deja o măsură avută iîn vedere și de alte state, inclusiv SUA.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *