Lifestyle

Amenințare pentru Delta Dunării. Ce au descoperit pescarii în ultimele două săptămâni

Amenințare pentru Delta Dunării. Ce au descoperit pescarii în ultimele două săptămâni

Amenințare pentru Delta Dunării. Pescarii au descoperit în Delta Dunării, în ultimele două săptămâni, mai multe exemplare de somn african. Această specie invazivă poate afecta întreaga resursă piscicolă întrucât se hrănește cu pești de mici dimensiuni. Ce măsuri au luat autoritățile, aflăm de la corespondenta noastră în zonă, Luisa Rosetti.

Administrația Deltei a transmis institutelor de cercetare din Galați și Tulcea exemplare de somn african capturate în rezervație. Ion Munteanu, guvernatorul Deltei, spune că pericolul reprezentat de această specie este în funcție de mărimea populației.

Ion Munteanu: Am intrat în posesia câtorva exemplare pe care le-am dat la instutele de cercetări care sunt în lucru în acest moment, să ia analize, să facă măsurători ş.a.m.d. Considerăm că, dacă populaţia este foarte mare, pot să fie efecte importante asupra ihtiofaunei autohtone.

La rândul său, György Deák, directorul Institutului Național pentru Protecția Mediului, spune că autoritățile și cercetătorii trebuie să stabilească urgent o comisie care să investigheze cum a apărut somnul african în Deltă, care este mărimea populației, arealul de răspândire și să stabilească soluțiile de eliminare din habitatele naturale.

Deac subliniază că specia invazivă pune în pericol puietul ultimelor exemplare de sturion sălbatic din Uniunea Europeană, scrie RRA.