Categories: International

Amenzi de 200 de euro la Chișinău pentru purtarea unor simboluri anti-război

Astăzi, 9 mai, se dau amenzi la Chișinău, începând cu 200 euro (în mdl-leul moldovenesc), pentru expunerea la vedere a simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară.

Amenzi de 200 de euro la Chișinău pentru purtarea unor simboluri anti-război

La data de 9 mai, până anul acesta, când s-a schimbat legea, mulți oameni, indiferent de vârstă, din toată Republica Moldova, purtau cu mândrie la reverul hainei, ca un mărțișor, sau agațață la parbrizul automobilului personal sau de serviciu, panglica Sfântului Gheorghe.

În contextul intrării în vigoare a modificărilor, recent făcute la unele acte normative (LP54/2003), Poliția de la Chișinău reamintește că este interzisă etalarea (expunerea la vedere publică), confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a  atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității.

Amenda contravențională constă în următoarele:

Persoană fizică: 4500 – 9000  MDL sau 30 / 60 de ore în folosul comunității;

Persoana cu funcție de răspundere: 9000 – 18000 MDL;

Persoană juridică: 18000 – 30000 MDL.

Utilizarea însemnului este permisă doar prin:

reprezentarea acestor simboluri în manuale/cărți; reprezentarea acestora  pe  un suport cu caracter științific/educațional (reportaj jurnalistic); expunerea acestora în cadrul unor expoziții cu caracter științific/educațional; confecționarea, deținerea, utilizarea acestora în cadrul reprezentațiilor de teatru/film ; utilizarea  în cadrul activităților de reconstituire istorică în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau ale unei perioade istorice; expunerea benzilor și panglicilor care sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de-al Doilea Război Mondial.

 Pe site-ul oficial al Poliției de la Chișinău găsim desene ilustrative, exemplificative, cu ”așa da” și ”așa nu”, făcând referire la ”evenimentul” de azi, mai ales că mulți cetățeni ai Republicii Moldova au spus, din start, că nu se vor conforma acestei legi, care nu este pe măsura credințelor lor personale.

 Denumire și semnificații

Panglica Sfântului Gheorghe reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negruoranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului GheorgheCrucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe.

Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aportul lor pentru patrie, potrivit Wikipedia.

În perioada sovietică, cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel din 1917 până în 1992 panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții.

Totuși, panglica a continuat să fie folosită pe distincțiile Sfântului Gheorghe în Armata Albă, în Corpul rus din cadrul Wehrmachtului și pe decorațiile sovietice Ordinul Gloriei și medalia pentru victoria asupra Germaniei, fiind redenumită în ”gvardeiskaia lenta”. Statutul Ordinului înființat în 1769 prevedea următoarea descriere a panglicii: «Panglică de mătase în trei dungi negre și două galbene».

În statutul din 1833 caracteristicile panglicii nu erau specificate, însă statutul 1913 prevedea: «Panglică în trei dungi negre și două oranj, purtată peste umărul drept».

În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, aceștia demarând de atunci o acțiune anuală de distribuire, gratuit, în rândul populației a panglicilor Sfântului Gheorghe.

Începând cu anul 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, iar autoritățile ucrainene au decis să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu, renunțând la panglica aceasta. 

La Marșul de astăzi s-au purtat panglicile Sfântului Gheorghe

La Chișinău a avut loc Marșul Victoriei, organizat de Comitetul Național de Coordonare „Victoria”. La manifestare a participat și fostul președinte Igor Dodon alături de deputați ai BCS și Socialiștilor. Fostul președinte a sfidat interdicția oficială și a purtat în piept Panglica Sf. Gheorghe. Alâi participanâi i-au urmat exemplu.

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

2 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

2 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

3 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

3 zile ago

This website uses cookies.