Social

Amenzi de zeci de mii de lei pentru șoferii care încalcă această regulă ușor de ignorat. Ce prevede Codul Rutier

Amenzi rutiere, sursa foto zf
sursa foto zf

Codul Rutier s-a schimbat, iar șoferii care încalcă acest mic regulament riscă să plătească amenzi mari. Legea referitoare la foliile auto, instalate pe mașină în timp ce se circulă pe drumurile publice, prevede amenzi severe.

Potrivit Codului Rutier, este interzisă folosirea foliilor auto neomologate în timp ce se conduce un autovehicul pe un drum public. Șoferii care sunt trași pe dreapta de agenții de circulație și care nu pot demonstra că foliile auto au aprobare riscă să primească o amendă.

Ce folii auto  sunt permise

Șoferii folosesc de obicei folii pentru a crește intimitatea, pentru a diminua iluminarea interioară sau pur și simplu pentru a modifica modul în care vehiculul lor apare din exterior. Cu toate acestea, ele prezintă o serie de riscuri atunci când conduc. Pentru a controla utilizarea foliilor pentru geamuri, au fost instituite noi reglementări.

Pentru a fi considerate legale și conforme, foliile pentru geamurile automobilelor trebuie să primească mai întâi aprobarea Registrului Auto Român (RAR). Șoferii care încalcă această lege și își pun pe geamuri folii neomologate riscă să primească o amendă de până la 2.900 de lei.

În plus, pentru a preîntâmpina astfel de situații, șoferii trebuie să aplice astfel de folii doar în atelierele care au fost aprobate de RAR, organizație care acordă și documente de omologare pentru folii.

În cazul în care sunt opriți în trafic din acest motiv, șoferii trebuie să prezinte o declarație de conformitate și un certificat de asigurare pe care l-au obținut în momentul aplicării foliilor la atelier.
În caz contrar, certificatul de înmatriculare pentru vehicul ar putea să nu fie eliberat. Acest lucru este valabil și în cazul în care filmele sunt respinse.

La ce alte reguli trebuie șoferii să fie atenți?

Codul Rutier a fost modificat, ceea ce face ilegal ca șoferii să atașeze ceva suplimentar pe parbriz sau în apropierea acestuia pentru a evita obstrucționarea vederii, în plus față de filmele neomologate pentru vehicule.

În consecință, sunt interzise icoanele, autocolantele, crucile, CD-urile, jucăriile de pluș și orice alte obiecte care ar putea afecta vederea în timpul conducerii.

În plus, este interzis prin lege să se pună imagini pe geamurile laterale sau pe parbriz. Obstrucționarea vizibilității în timpul conducerii unui autovehicul este pedepsită în conformitate cu clasa IV din lege.

Aceste acțiuni „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, însemnând între 9-20 puncte-amendă, următoarele fapte săvârşite de persoane fizice (art. 102 alin. 1 din OUG): conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care prezintă, deficiențe periculoase sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat, conducerea unui vehicul cu tracţiune animală neînregistrat, neefectuarea radierii vehiculelor din evidenta, în cazurile şi termenele prevăzute de lege”, menționează textul legii, potrivit RomâniaTV.