Actual International

America respinge categoric ideea lui Zelenski de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruși. Există o explicație

America respinge categoric ideea lui Zelenski de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruși. Există o explicație
Foto: wise

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut interzicerea vizelor pentru ruși, opinia fiind publicată într-un interviu pentru Washington Post, preluat de media, la începutul acestei luni. Președintele ucrinean este de părere că ruşii „ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia.” Sigur, această declarație a iscat o serie de controverse.

America respinge categoric ideea lui Zelenski de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruși. Există o explicație

Statele Unite au respins luni cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruşi, declarând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile spre refugiu pentru disidenţii din Rusia şi pentru alţii vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului, relatează marţi, 23 august, Reuters.

Zelenski a mai lansat încă un apel, cu câteva săptămâni înainte ca statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi pentru ca blocul să nu devină un „supermarket„, deschis oricui dispunând de mijloacele de a intra, după cum au justificat acțiunea oficialii europeni.

Ce spun oficialii de la Casa Albă

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a impus deja restricţii de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invadarea Ucrainei de către Rusia şi doar pe aceștia îi va trage, strict, la răspundere.

SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu şi siguranţă pentru disidenţii Rusiei sau pentru alţii care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului„, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. „De asemenea, am spus-o clar că este important să tragem o linie între acţiunile guvernului rus şi politicile sale în Ucraina şi poporul Rusiei,” a mai spus purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres.

Unii lideri din Uniunea Europeană, precum prim-ministrul finlandez Sanna Marin şi omologul ei din Estonia, Kaja Kallas, au cerut interzicerea vizelor la nivelul UE. Doar cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni, 22 august a.c., spunând că ruşii ar trebui să-şi poată părăsi ţara dacă nu sunt de acord cu regimul, potrivit media.