International

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia vor crea o alianță militară asemănătoare NATO

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia vor crea o alianță militară asemănătoare NATO
stiri.md

Acordul încheiat între Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, menit să consolideze cooperarea militară, a fost criticat de Coreea de Nord, susţinând că face parte dintr-un plan american de a crea o alianţă militară similară NATO în regiune.

Ce a declarat oficialul Coreei de Nord

Purtătorul de cuvânt al ministerului nord-coreean de Externe, răspunzând la o întrebare adresată de Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA), a declarat: ”Realitatea arată clar că scopul real al răspândirii de către SUA a zvonului referitor la o «ameninţare din partea Coreei de Nord» este cel de a oferi o scuză pentru obţinerea supremaţiei militare asupra regiunii Asia-Pacific”. citează news.ro.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ministerului nord-coreean de Externe a mai adăugat: ”Situaţia existentă impune construirea urgentă a apărării ţării pentru a face faţă în mod activ agravării rapide a mediului de securitate”.

Ce au stabilit președinții SUA, Japoniei, Coreei de Sud

Cei trei președinți, respectiv preşedintele american Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol s-au întâlnit săptămâna trecută în marginea unui summit NATO şi au convenit că progresul programelor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord reprezintă ameninţări serioase nu numai pentru peninsula coreeană, ci şi pentru Asia de Est şi restul lumii.

Președinții celor 3 țări au spus că vor explora alte mijloace pentru a consolida ”descurajarea extinsă” împotriva Coreei de Nord.

În acest an, Coreea de Nord a efectuat teste de rachete într-un ritm fără precedent, iar unii consideră că se pregăteşte pentru un alt test nuclear.

Ce e declarat premierul Japoniei

Premierul japonez Fumio Kishida, în acest context, a declarat: ”Capacităţile de descurajare ale alianţelor Japonia-SUA şi SUA-Republica Coreea trebuie să fie îmbunătăţite ca parte a efortului esenţial de a consolida parteneriatul trilateral dintre Japonia, SUA şi Republica Coreea”, citează news.ro.

Pe de altă parte, relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud sunt tensionate în contextul ocupării peninsulei coreene de către Japonia din 1910 până în 1945, iar în timpul mandatului fostului preşedinte sud-coreean, Moon Jae-in,  relaţiile s-au deteriorat ajungând la cel mai scăzut nivel.

Totuși, preşedintele în exerciţiu Yoon şi-a exprimat dorinţa de a repara relaţiile, iar Kishida a părut să îi împărtăşească dorinţa, potrivit aceleiași surse.