International

Americanii au ieșit în stradă pentru controlul armelor de foc. Se cere decizie politică

Americanii au ieșit în stradă pentru controlul armelor de foc. Se cere decizie politică

Epoca libertății de cumpărare semi absolută a armelor de foc pare să se fi încheiat în Statele Unite. Epuizați de o serie interminabilă de atacuri armate, mai ales în zone sensibile precum școli sau spitale, mii de americani au început să iasă în stradă în orașe precum Washington, New York sau Seattle pentru a cere instaurarea unui control strâns al armelor de foc. În acest weekend s-au înregistrat mai multe proteste.

Americanii au ieșit în stradă pentru controlul armelor de foc

La Washington, a luat cuvântul fiul unei victime în vârstă de 86 de ani de la atacul din supermarketul Buffalo și a declarat: „Este îndeajuns. Nu vom merge în linişte la noapte ”, transmite The Guardian, citat de Mediafax.

Mitingurile March for Our Lives au fost formate acum 4 ani, în 2018, după tragicul atac armat la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, în care au murit 14 adolescenți şi trei adulţi. Organizatorii au estimat atunci că un milion de oameni, majoritatea tineri, s-au alăturat protestelor de stradă și cauzei anti arme. În Florida, statul de origine al mișcării, grupul i-a ajutat pe republicani, aflați la guvernare, să adopte reforme importante, inclusiv creşterea vârstei de cumpărare a armelor mari, cum ar fi puşti în stil AR-15, de la 18 la 21 de ani sau instituirea unui interval de trei zile între achiziţie şi acces, pentru a se permite un control detaliat al autorităților asupra cumpărătorului și permiterea personalului şcolar instruit să poarte arme. Investirea a 400 de milioane de dolari în servicii de sănătate mintală şi securitatea şcolii a constituit, de asemenea, o măsură importantă.

Parlamentarii din Florida au aprobat, de asemenea, o lege care poate interzice armele de foc persoanelor despre care se crede că reprezintă un pericol. Astfel, un model ideologic pentru adepții controlului de arme din alte state, fiind statul cu legislația cea mai restrictivă în privința traficului legal de arme.