International

Elevii supraviețuitori ai masacrelor de la Uvalde și Buffalo au povestit în Congresul SUA cum a fost „în infern”

Elevii supraviețuitori ai masacrelor de la Uvalde și Buffalo au povestit în Congresul SUA cum a fost „în infern”

Un elev supraviețuitor și alți afectați de recentele împușcături de la o școală elementară din Uvalde, statul Texas și de la un supermarket din Buffalo au depus mărturie la o audiere în Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite privind violența cu arme. Printre ei, se află și Miah Cerrillo, o copilă de 11 ani care a supraviețuit masacrului școlii elementare Robb după ce s-a uns cu sângele prietenului ei și s-a prefăcut moartă.

Radicalizarea adolescenților americani

Împușcătura din luna mai dintr-un supermarket Buffalo a provocat moartea a 10 persoane. Suspectul în vârstă de 18 ani a fost motivat de ură, au spus autoritățile, vizând un magazin din inima unei comunități predominant afro-americane.

În Uvalde, un adolescent de 18 ani a împușcat 19 copii și doi profesori într-un masacru de la școala elementară Robb cu două zile înainte de vacanța de vară.

Camera Reprezentanților, la inițiativa partidului Democrat, care susține adoptarea unor măsuri puternice împotriva portului de armă de către civili, a organizat, în 9 iunie, o ședință publică despre tema radicalizării adolescenților americani într-o societate în care accesul la arme este liber, și care ar putea fi rolul educației în acest fenomen, în contextul în care, în numeroase cazuri, atacatorii sunt adesea victimele bullyngului în școlile sau comunitățile în care ajung să-și desfășoare masacrele. Supraviețuitorii recentelor masacre din Uvalde și Buffalo au fost invitați să-și spună cuvântul pe acest subiect.

Elevii supraviețuitori ai masacrelor de la Uvalde și Buffalo au povestit cum a fost „în infern”

Miguel Cerrillo, tatăl lui Miah Cerrillo, a vorbit printre lacrimi miercuri și a spus că atacul armat i-a schimbat fiica.

„Astăzi vin pentru că mi-aș fi putut pierde fetița”, a spus el. „Nu este aceeași fetiță cu care mă jucam, alergam și făceam totul, pentru că era fetița lui tati”, a spus el.

Are cinci copii, iar Miah este copilul mijlociu. El a descris-o ca fiind „totul, nu numai pentru mine, ci pentru frații ei și pentru mama ei”.

Într-un videoclip preînregistrat, Miah Cerrillo, în vârstă de 11 ani, le-a descris parlamentarilor cum a supraviețuit masacrului școlii elementare Robb, ungându-se cu sângele prietenei ei și prefăcându-se moartă: Elevii au încercat să se ascundă în spatele biroului profesorului lor când bărbatul înarmat a intrat în sala de clasă, a spus ea.

Omul înarmat i-a împușcat profesoara în cap, precum și pe unii dintre colegii ei, inclusiv pe prietena care se afla lângă ea, a spus Cerrillo. În acel moment, sângele de pe hainele prietenei ei s-a prelins pe ea. A luat apoi telefonul profesoarei și a sunat la 911. Ea i-a spus dispecerului că au nevoie de ajutor și să trimită poliția.

Cerrillo a spus că tot ceea ce își dorește este „să se simtă în sigurnață” și că îi este frică să se întoarcă la școală de teama unui alt masacru.

Soluția republicanilor, respinsă de sindicatul profesorilor

Rebecca Pringle, președinta Asociației Naționale pentru Educație, cel mai mare sindicat al profesorilor din SUA, spune că este „frustrată, zdrobită și supărată” că împușcăturile din școli încă au loc la 23 de ani după masacrul de la liceul Columbine.

„La 20 aprilie 1999, am fost profesor de științe la școală gimnazială în Pennsylvania timp de 23 de ani. Nicio experiență sau pregătire nu mă pregătise pentru întrebările pe care mi le-au adresat cursanții mei de nivel mediu. Măcelul care a pus capăt vieții a 12 elevi și a unui profesor, singurul lucru care ne-a mângâiat a fost convingerea că această societate nu va mai lăsa niciodată să se întâmple”, a spus ea. „Dar lista a continuat să crească, nu-i așa? Virginia Tech, Sandy Hook, Marjory Stoneman Douglas. Și acum: Robb Elementary”, a adăugat Pringle.

Astfel, ea a cerut politicienilor să adopte legi și norme de bun-simț privind controlul armelor și să nu pună sarcina pe seama educatorilor, neexperimentați în probleme de securitate.

„Nu putem plasa suficienți paznici înarmați în fiecare clădire de școală din America pentru a ne proteja copiii. Nu putem cere educatorilor să poarte arme și să poarte armuri de corp în timp ce predau și ne hrănesc elevii, pentru că atunci când cineva a apărut cu arme militare, toate acestea sunt în van”, a spus Pringle.