Categories: International

Americanii reproșează chinezilor că nu au dialogat pe tema rachetei scăpate de sub control. Vestea bună: nu va cădea peste oameni

O săptămână întreagă, observatorii spațiali au urmărit traiectoria rachetei de 23 de tone, care se afla pe orbita Pământului, până într-un moment când o situație neprevăzută i-a schimbat cursul firesc, programat inițial. Două zile la rând, omenirea a fost avertizată că racheta urmează să cadă, dar nu se știe, cu exactitate, unde anume.

Americanii reproșează chinezilor că nu au dialogat pe tema rachetei scăpate de sub control. Vestea bună: nu va cădea peste oameni

Resturile de la o rachetă chineză de mari dimensiuni au reintrat, în weekend, în atmosfera terestră deasupra Oceanului Indian, potrivit Comandamentului Spațial al SUA.

Majoritatea resturilor au ars la reintrarea în atmosferă deasupra Mării Sulu, un corp de apă între insula Borneo și Filipine, au scris reprezentanții Agenției spațiale chineze, într-o actualizare postată pe rețeaua de socializare Weibo.

Posibilitatea, oricât de mică, ca resturile rachetei să lovească o zonă populată a determinat oamenii din întreaga lume să urmărească traiectoria acesteia, timp de mai multe zile.

America aduce reproșuri Chinei

Administratorul NASA, Bill Nelson, citat de New York Times, a emis sâmbătă un reproș, spunând:

China nu a împărtășit informații specifice privind traiectoria în timp ce racheta lor Long March 5B a căzut înapoi pe Pământ”. 

Reprezentantul NASA a adăugat că toate țările ar trebui „să împărtășească acest tip de informații în avans pentru a permite previziuni fiabile privind riscul potențial de impact al resturilor, în special în cazul vehiculelor de transport greu, precum Long March 5B, care prezintă un risc semnificativ de pierdere de vieți omenești și de bunuri„.

NASA este supărată pe bună dreptate, pentru că au mai văzut la chinezi încercări eșuate, în încercarea de a experimenta noi metode de transfer a diferitelor necesități, pentru stațiile spațiale deja implantate în largul Universului.

Despre o astfel de poveste a scris și Evenimentul Zilei, în anul 2021.

Chen Dong, un astronaut chinez, în interiorul modulului de laborator Wentian, luni, după ce acesta s-a ”andocat” cu stația spațială Tiangong. Foto: Guo Zhongzheng/Xinhua, via Associated Press/New York Times

Ce s-a întâmplat cu racheta

Racheta a fost lansată duminica trecută, transportând pe orbită un modul de laborator care a fost adăugat la stația spațială chineză Tiangong. De obicei, etapele mari de propulsie ale rachetelor cad imediat pe Pământ după ce sunt lansate. Însă etapa centrală de 23 de tone a Long March 5B a însoțit segmentul stației spațiale până pe orbită.

Explicația specialiștilor: Din cauza frecării cauzate de interacțiunea rachetei cu aerul din partea superioară a atmosferei, aceasta a început în curând să piardă altitudine, făcând ceea ce se numește „reintrare necontrolată” înapoi pe Pământ.

În ultimele zile, observatorii spațiali au proiectat potențiale reintrate deasupra unei mari părți a planetei. În ultima zi, previziunile au devenit mai precise, dar nici atunci meteorologii nu erau siguri dacă va cădea deasupra Oceanului Indian, în largul Mexicului sau în Atlantic.

Ușa trapei Wentian după ”andocare”. China va lansa un alt modul, Mengtian, către stația spațială începând cu luna octombrie. Foto: Guo Zhongzheng/Xinhua, via Associated Press/ New York Times

Oamenii au crezut altceva

Locuitorii din Sarawak, o provincie din Malaezia situată pe insula Borneo, au reacționat pe rețelele de socializare, spunând că au văzut resturi de rachetă, mulți dintre ei crezând, la început, că resturile ”pirotehnice” erau o ploaie de meteoriți sau o cometă. Mulți s-au arătat speriați să ”nu cadă pe ei”.

Informații despre rachetă

Acesta a fost cel de-al treilea zbor al rachetei Long March 5B, cea mai mare rachetă chineză. Programul spațial al țării avea nevoie de un vehicul atât de mare și puternic pentru a transporta piese pe orbită pentru asamblarea stației sale spațiale.

La primul său zbor de testare, în 2020, a lansat pe orbită o capsulă reutilizabilă pentru astronauți fără echipaj la bord. Acel propulsor a căzut, la acea vreme, peste câteva sate din Coasta de Fildeș, în vestul Africii, provocând unele pagube materiale, dar fără a face victime în rândul oamenilor.

Foto: EVZ

 

 

 

 

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

o zi ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.