Info Actual

Info Actual > Showbiz > Amza Pellea ar fi implinit 89 de ani. Imagini de colectie din tineretea actorului!
Showbiz

Amza Pellea ar fi implinit 89 de ani. Imagini de colectie din tineretea actorului!

Amza Pellea ar fi implinit 89 de ani. Imagini de colectie din tineretea actorului!

Amza Pellea ar fi implinit pe, 7 aprilie, 89 ani de la nastere. Din pacate, marele actor s-a stins din viață la numai 52 de ani, ca urmare a unui cancer pulmonar.

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931, la Băilești, judeţul Dolj, într-o familie cu cinci copii, iar tatăl său care purta acelaşi nume, era directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băilești. În anul 1958 a cunoscut-o, la Craiova, pe Domnica Policrat, cu care s-a căsătorit, din dragostea lor născându-se, la 29 ianuarie 1962, Oana Pellea, ajunsă şi ea o actriţă de mare succes, un talent absolut remarcabil al scenei.

L-am descoperit ca actor după ce a plecat

„Oamenii mă opresc pe stradă și îmi povestesc despre Nea Mărin şi despre iubirea pe care o au faţă de Amza. Asta este incredibil… După atâţia amar de ani care au trecut de când e în altă parte. Foarte mult timp nu l-am considerat actor, era doar tata. Incredibil, dar adevărat, l-am descoperit ca actor după ce a plecat. Mergeam cu el la filmări, eram peste tot, am asistat şi la naşterea lui Nea Mărin.

Amza era un om foarte timid şi foarte retras

Ne citea mamei și mie toate monoloagele. Îl auzeam râzând în birou, pentru că închidea uşile când scria, apoi ne chema pe toți să râdem. Nu am simţit când a trăit rolurile, când le-a creat. Amza era un om foarte timid şi foarte retras, iar tot procesul acesta de creaţie era în sufletul lui şi în lumea lui, nu prea avea nimeni acces. Însă, ca senzaţie, părea că totul e foarte uşor”, povestește Oana Pellea, fiica actorului.

Amza Pellea s-a făcut cunoscut cu rolurile din „Neamul Șoimăreștilor” – în 1965, „Haiducii” – în 1966, „Mihai Viteazul” – în 1971, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” – în 1972, „Ciprian Porumbescu” – în 1973, „Ecaterina Teodoroiu” – în 1978, „Nea Mărin miliardar” – în 1979 sau „Cucerirea Angliei” – în 1982.

Marele actor este cunoscut și prin rolurile pe care le-a avut în televiziune, care i-a adus popularitatea la cele mai înalte cote. Era nelipsit din programele de Revelion, cu personajul său celebru – “Nea Mărin”, dar a încântat şi în alte emisiuni de divertisment, în care nu se sfia să producă scheciuri cu aluzie la regimul comunist, care au ajutat într-o anumită măsură oamenii să treacă mai uşor peste anii negri ai dictaturii.

A obţinut premiul de interpretare masculină, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova

În anul 1977 a obţinut premiul de interpretare masculină, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul Manolache Preda din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

În anul 2008, la 31 august, oamenii din Băilești au inaugurat ”Casa Memorială Amza Pellea” – un imobil construit în 1908, dar ulterior extins și renovat. Casa găzduieşte obiecte personale ale actorului, fotografii cu Amza, cu soția actorului, Domnica, dar și cu fiica, Oana, sau cu prietenii.

A primit o stea, in memoriam, pe Aleea Celebrităţilor

În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naștere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame – spațiul dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești din Piaţa Timpului din capitală, o stea care a fost dezvelită atunci de către fica sa, Oana Pellea.

Sursa FOTO: Click.ro