Social

ANAF a pus ochii pe conturile românilor! Agenția vrea să impună o serie de măsuri băncilor

ANAF, sursa foto monitorizarefirme.ro
sursa foto: monitorizarefirme.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se pregătește să modifice cadrul legal al unui decret prezidențial de anul trecut pentru a obliga instituțiile bancare să îi trimită zilnic sumele din conturile bancare care pot fi plătite în cadrul procedurilor de executare silită.

Potrivit statisticilor analizate de Profit.ro, acțiunea este justificată de faptul că o singură bancă a semnat până acum acordul-cadru pentru acest schimb de informații cu ANAF.

Procesul de poprire electronică a conturilor a fost îmbunătățit începând din 2021 prin adăugarea de funcții suplimentare pentru a se asigura că nu reduce suma de bani disponibilă în conturile bancare ale debitorilor. ANAF are acum în vedere însă modificarea și completarea actului normativ menționat mai sus, pentru a reglementa obligația instituțiilor de credit de a transmite zilnic sumele care pot fi plătite, existente în conturile bancare. Aceasta ca răspuns la argumentul că, până în prezent, doar un singur acord-cadru a fost semnat de o instituție de credit.

Ce măsuri vor fi implementate

Această alegere este avantajoasă, deoarece simplifică procedura. Profit.ro susține că programul e-Popririri al Agenției Naționale de Administrare Fiscală ar putea evita colectarea concomitentă din numeroase locații a unor sume mai mari decât cele datorate de contribuabil dacă ar avea cunoștință de sumele care sunt prezente în conturile bancare ale persoanei care răspunde de datorie.

Românii vor primi notificări de conformare, potrivit ANAF. Fiscul trimite aceste documente după ce face o analiză de risc. Cu alte cuvinte, persoanele care sunt descoperite cu anumite anomalii vor avea posibilitatea de a le corecta în mai multe moduri. De exemplu, prin depunerea sau modificarea declarațiilor fiscale.

În termen de 30 de zile de la obținerea documentului, aceștia pot cere reevaluarea cazului.

ANAF se concentrează în primul rând pe diferențele dintre veniturile declarate de persoanele fizice pentru o anumită perioadă și veniturile lor estimate. Drept urmare, funcționarii fiscali au clarificat ce înțeleg prin diferență considerabilă: în esență, au spus că este vorba de o sumă care este cu 10% mai mare decât venitul înregistrat, dar nu mai mică de 50.000 de lei.

În majoritatea circumstanțelor, baza pentru determinarea veniturilor declarate și estimate este creșterea sau scăderea elementelor patrimoniale.

Ce sunt „elementele patrimoniale”

„Elementele patrimoniale” cuprind orice elemente achiziționate fără venituri care să le susțină, cum ar fi bunuri imobiliare, case sau vehicule. Mișcările de numerar și cheltuielile personale sunt, de asemenea, incluse în această rubrică.

Fiscul vrea să știe cât de probabil este ca oamenii să nu-și declare veniturile impozabile. Pentru a cuantifica acest risc se utilizează diferența dintre venitul raportat de persoană sau de plătitor și venitul proiectat în timpul analizei de risc. Ambele se bazează pe același an fiscal. În cazul în care se constată o neregulă, se va furniza un aviz de conformitate; deși acest lucru nu duce inevitabil la sancțiuni, se știe că atrage atenția asupra unor erori specifice, potrivit Profit.ro.