Economic

Analist economic: „Stia din APRILIE ca nu putea mari pensiile cu 40 la suta”

Radu Soviani, analist economic, a declarat ca Guvernul Romaniei esre constient inca din Aprilie ca pensiile nu pot fi crescute cu 40% pana in Septembrie 2020, dintr-o corespondenra cu cei de la agentia de rating Fitch.

„Vreau să fie foarte clar. Legea cu majorarea pensiilor cu 40 la sută nu a avut niciodată altă sursă de finanţare decât deficitul. PSD a votat, ceilalţi s-au abţinut, dar nu a fost contestată de Klaus Iohannis. Deci toţi şi-au asumat majorarea punctului de pensie cu 40 la sută. Din punctul meu de vedere nu o poţi face decât pe datorie. Pe 17 aprilie, agenţia de rating Fitch a făcut o evaluare pentru România.

La acea dată, Orban şi Cîţu minţeau în continuare şi spuneau că majorarea cu 40 la sută este prinsă în buget. Iată ce spunea Fitch: ‘Fitch se aşteaptă pentru anul 2021 la un deficit bugetar de 4,2 la sută. Previziunea noastră se bazează pe faptul că Guvernul va limita creşterea cheltuielilor nediscreţionare, în special reducerea sau anularea creşterii cu 40 la sută a pensiilor’. Este document public. Cei de la Fitch le spuneau de atunci celor din Guvern asta”, a spus Radu Soviani, analist economic, la Antena 3.