Info Actual > Diverse > Angajaţi afgani puși în pericol de represalii datorită neatenției ambasadei britanice din Kabul
Diverse

Angajaţi afgani puși în pericol de represalii datorită neatenției ambasadei britanice din Kabul

Angajaţi afgani puși în pericol de represalii datorită neatenției ambasadei britanice din Kabul

Într-un comunicat dat vineri, guvernul britanic a recunoscut că a comis o eroare în timpul operaţiunilor de evacuare a ambasadei sale de la Kabul. Un jurnalist al The Times a găsit acolo, pe jos, informaţiile personale ale mai multor angajaţi afgani potenţial în pericol de represalii, informează The Times.

În timp ce însoţea o patrulă a talibanilor, corespondentul  The Times în Kabul, Anthony Loyd, a găsit pe jos, „lângă cenuşa unui grătar, în curtea ambasadei, numele, adresele şi numerele de telefon” ale unor angajaţi afgani, dar şi ale unor afgani care precizau că au lucrat deja pentru forţele occidentale.

Peroanele au fost contactate de The Times la mijlocul lui august datorită datelor lor găsite pe jos. Unele persoane au spus că între timp au fost evacuate din ţară, însă cel puţin „trei angajaţi afgani şi opt persoane din familiile lor, printre care cinci copii” erau în continuare blocaţi în exteriorul aeroportului de la Kabul.

Foto: Anthony Loyd, corespondentul The Times, alături de o patrulă talibană

The Times: lipsă de profesionalism

Acestea au fost găsite şi evacuate, de atunci, însă soarta a doi candidaţi pentru evacuare rămâne în continuare necunoscută. Acest incident care, conform The Times, dezvăluie lipsa de profesionalism „caracteristică răspunsului britanic la criza afgană”.

„În timpul retragerii ambasadei noastre, au fost făcute toate eforturile de a distruge materialul sensibil”, a dat asigurări un purtător de cuvânt.

Dar, în final, Ministerul Afacerilor Externe britanic a recunoscut că a comis o eroare, chiar dacă asigură că „lucrează fără răgaz pentru a asigura securitatea celor care lucrau pentru el”.

„Vom aduce lumină asupra acestei chestiuni”, a promis la rândul său ministrul apărării britanic Ben Wallace. „Este clar că lucrurile nu au fost făcute tocmai bine, este simplu. Premierul va pune întrebări, trebuie să înţelegem cum s-a întâmplat aceasta”, a adăugat el.

Comisia parlamentară pentru afaceri externe a anunţat că a lansat o anchetă asupra problemei. “Unele dovezi ne-au parvenit deja”, a declarat preşedintele comisiei, deputatul conservator Tom Tugendhat.

„Distrugerea materialelor sensibile şi evacuarea în deplină siguranţă a ambasadei ar fi trebuit să fie o prioritate absolută”, a afirmat Lisa Nandy, deputată a opoziţiei laburiste. Nandy a declarat că „acest incident naşte întrebări cu privire la ce făcea exact guvernul în orele care au precedat căderea Kabulului”.