Diverse

Angajații fabricii de iPhone-uri din China protestează din cauza restricțiilor de COVID-19. Au fost închiși în incintă

Angajații fabricii de iPhone-uri din China protestează din cauza restricțiilor de COVID-19. Au fost închiși în incintă

Proteste de amploare au izbucnit la imensa fabrică de iPhone-uri a companiei Foxconn din Zhengzhou, după cum arată imaginile care circulă pe Weibo și Twitter.

Videoclipurile de miercuri arătau sute de muncitori mărșăluind pe un drum, unii dintre ei confruntându-se cu polițiști și persoane în costume de protecție. O bună parte de timp au fost închiși în fabrică și s-au confruntat cu forțele de ordine.

Unele videoclipuri arătau muncitori care se plângeau de mâncarea care le-a fost oferită, în timp ce alții spuneau că nu li s-au plătit bonusurile promise.

Un clip preluat de la o transmisiune în direct a arătat zeci de muncitori strigând în noapte: „Apărați-ne drepturile! Apărați-ne drepturile!”, în timp ce se confruntau cu mulți ofițeri și cu un vehicul de poliție cu lumini intermitente, potrivit agenției de știri AFP.

În timp ce nori de fum ieșeau din vehicul, un muncitor târa o barieră metalică pe jos. Din spatele camerei se putea auzi comentatorul: „Au început să intre! Bombe de fum! Gaze lacrimogene!”, a precizat AFP.

O fotografie făcută în timpul zilei arăta rămășițele carbonizate ale unei porți, aparent arsă în timpul nopții.

Hashtag-ul Weibo „Foxconn Riots” părea să fi fost cenzurat în mediul online, până miercuri.

Fabrica din Zhengzhou este cea mai mare fabrică de iPhone-uri din lume. Are aproximativ 200.000 de muncitori.

În ultimele luni, Foxconn, principalul subcontractor Apple, s-a confruntat cu un număr ridicat de infectări cu virusul COVID-19. Compania a decis izolarea angajaţilor, dar aceştia nu vor să respecte restricțiile.

Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de angajați în toată țara, în aproximativ 30 de fabrici și institute de cercetare, potrivit BBC.

Încă de la sfârșitul lunii octombrie au fugit tot mai mulți muncitori – evadările lor fiind surprinse pe rețelele de socializare. Frustrarea crește din ce în ce mai mult din cauza tratamentului aplicat angajaților și a modului în care au fost gestionate cazurile Covid, printre care se numără gestionarea insuficientelor provizii de hrană.

În încercarea de a reinstaura producția, compania a început o campanie pentru a-i convinge pe lucrători să rămână și pentru a recruta mai mult personal, promițând salarii mai mari pe oră și bonusuri.

Fabrica a menținut așa-numitele operațiuni în circuit închis la uzină – un sistem în care personalul locuiește și lucrează la fața locului, izolat de restul lumii – din cauza situației Covid din Zhengzhou.

Restricțiile și nemulțumirile au afectat producția, determinând Apple să declare la începutul acestei luni că se așteaptă la livrări mai mici de modele premium iPhone 14.