Diverse

ANPC a făcut o descoperire șocantă la un afterschool din București. Președintele instituției face sesizare penală

ANPC a făcut o descoperire șocantă la un afterschool din București. Președintele instituției face sesizare penală

După ce un părinte a făcut o sesizare, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București a desfășurat o acțiune de verificare, pe 17.01.2023, la Asociația Elmali /Mini Club DUMBO KIDS (after school), din sectorul 2 al Capitalei. Ce au găsit inspectorii, e strigător la Cer.

Reprezentanții ANPC au găsit la acest afterschool majoritatea alimentelor expirate, de la produse din care urmau să fie preparate diverse produse culinare până la jucării, dar și jucării care i-ar fi putut răni pe cei mici.

Pentru că nu le-a venit să creadă ce văd în fața ochilor, inspectorii i-au întrebat pe cei de la bucătărie dacă realizează cât de grav poate fi actul comis. De parcă toate aceste lucruri nu ar fi fost de ajuns, s-a descoperit și faptul că instituția nu avea nici condiții de igienă pentru micuți, iar cei mici se puteau îmbolnăvi oricând.

Amendă de 22.000 de lei

Pentru toate aceste fapte, oamenii legii au dat sancțiuni drastice, începând cu o amendă în valoare de 22.000 de lei. Au fost oprite de la utilizare toate produsele alimentare neconforme și activitatea a fost oprită până la remedierea deficiențelor. De asemenea, s-a propus ca unitatea să fie închisă definitiv. Șocat de ceea s-a întâmplat în acel loc, președintele ANPC a declarat că va propune sesizare penală.

„Am anunțat organele de poliție și vom depune inclusiv sesizare penală”

„Nu putem accepta condamnarea copiilor la riscuri greu de evaluat, atunci când părinții doresc sau sunt nevoiți să își lase micuții în grija altora. Pentru toate cele constatate, am anunțat organele de poliție și vom depune inclusiv sesizare penală. Vă vorbește acum părintele Horia Constantinescu, nu comisarul sau președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor:

Nu cred că există, astăzi, sancțiune sau condamnare care să poată face suficient de multă dreptate, într-o astfel de situație. Aștept mesajele dumneavoastră pe WhatsApp, la 0745999111, cu poze sau orice alt detaliu, nu pentru a depune sesizări, ci pentru a mă informa referitor la situațiile similare acesteia!” – Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Ce au găsit inspectorii ANPC

În urma controlului, inspectorii au găsit că blocul alimentar funcționa fără autorizație sanitar-veterinară pentru desfășurarea activității de alimentație publică în cadrul After School. Materiile prime aveau de mult data limită de consum depășită, agregatele frigorifice erau neigienizate și deteriorate, cu rugină la baza frigiderului, cu chedere depreciate, cu acumulări de impurități.

Nu exista nici măcar un loc unde vasele să fie spălate

În același frigider erau depozitate lactate, ouă, mezeluri, fără o delimitare fizică a acestora. De asemenea, activitatea se desfășura într-un spațiu deteriorat sau neigienizat, cu igrasie pe tavan, vopsea exfoliată, pavimentul murdar în zona bancurilor de pregătire a preparatelor, cu zone rupte, cu acumulări de impurități, lipsea chiar și zona unde trebuiau să fie spălate vasele.

Unele produse alimentare aveau în interior mucegai, iar recipientele cu produse alimentare erau puse direct pe pavement, alături de alte recipiente cu resturi alimentare.

Sala de mese a copiilor era în același loc unde aveau loc activitățile didactice, iar ustensilele de bucătărie nu erau profesionale. Nu în ultimul rând, caloriferele erau murdare, pline de rugină, iar mirosul era unul greu de suportat.