Actual

Anularea pensiilor speciale ale parlamentarilor, neconstituțională. Judecătorii CCR se vor pronunța pe 5 mai

ccr

Legea prin care au fost anulate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, conform surselor din cadrul Curții Constituționale, citate de stiripesurse.ro. Se pare că întreaga procedură parlamentară pentru adoptarea legii a fost neconstituțională, subliniind că nu s-au respectat termenele și nici nu a fost respectată procedura de adoptare a unui proiect legislativ.

Anularea pensiilor speciale ale parlamentarilor, neconstituțională. Judecătorii CCR se vor pronunța pe 5 mai

Judecătorii CCR se vor pronunța pe acest subiect la termenul din 5 mai, conform unor surse din cadrul instituției. Va fi o lovitură dură pentru coaliția de guvernare, PSDPNL, care au transformat legea într-o promisiune politică. Guvernul va fi nevoit să găsească resurse financiare pentru a relua plățile pensiilor speciale ale parlamentarilor, cât și cele restante. Peste 800 de foști parlamentari beneficiau în februarie 2021 de pensie specială.

Conform surselor din cadrul Curții Constituționale, magistrații nu au analizat legea pe fond. Ei au considerat că actul normativ nu a respectat procedura parlamentară privind adoptarea. Astfel, nu au fost respectate termenele și nu au fost îndeplinite toate procedurile parlamentare.

Mai mulți parlamentari, beneficiari ai acestor pensii speciale au acționat în justiție pentru a-și recupera drepturile pierdute. Aceștia au contestat legea la Curtea Constituțională și se pare că vor avea succes.

De asemenea, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) va pronunța o decizie, parlamentarii vor trebui să revină cu un nou proiect de lege.

„Nu vreau să minţim şi să spunem că acestea pot fi desfiinţate”

La jumătatea lunii martie, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că nu vrea să genereze speranțe, drept urmare a subliniat faptul că acestea nu pot fi desființate. Pe de altă parte, ea susține că ar putea exista și o altă variantă, fără a da însă detalii în acest sens.

”De asemenea, consider că în materie de pensii, este absolut firesc ca orice perioadă contributivă pe care a avut-o un om în decursul activităţii profesionale să fie luată în calculul pensiei. E o chestiune de dreptate, de justiţie. Dacă a avut ore suplimentare pentru care a contribuit, da, atunci să fie luate în calcul la pensie. Cred că există o variantă şi pentru beneficiarii de pensii speciale. Nu vreau să minţim şi să spunem că acestea pot fi desfiinţate. E ca şi cum i-am lăsa pe unii deoparte”, a declarat Raluca Turcan.

Plenul reunit al Parlamentului a votat pe 17 februarie proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată.